BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.475,11
HABER /  POLİTİKA

Oğul Unakıtan santral işine girdi

Maliye Eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu yumurtanın ardından bu kez de santral işine girdi. Unakıtan ise oğlunu savundu.

Abone ol

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’ni ziyaret eden Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan, oğlu Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu AB Gıda Sanayi Ticaret A.Ş tarafından Dutliman Köyü merasında yaptırılacak termik santral konusundaki eleştirilere yanıt verdi.

Kurulacak santralin çevreye ve insan sağlığına duyarlı teknolojiye sahip olacağını belirten Kemal Unakıtan, “Termik santralde kömürün yakılması sonrasında oluşacak atıkları çimento yapımında kullanacağız” dedi.

Maliye eski Başkanı Kemal Unakıtan, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve yönetim kurulu üyelerini makamında ziyaret etti. Unakıtan, bir saat süren görüşme sonunda borsa tarafından yaptırılan toprak tahlil laboratuvarında incelemede bulundu. Ziyaret sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kemal Unakıtan, oğlunun sahip olduğu şirket tarafından Bandırma’nın Dutliman Köyüne yapılması planlanan termik santralin yatırım maliyetinin yaklaşık 150 milyon Euro civarında olacağını, bunun bir kısmının şirketin kendi öz kaynaklarıyla, bir kısmının ise dış krediyle karşılanacağını söyledi.

Termik santralin üretime başlamasıyla ilk etapta bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Unakıtan, kurulacak olan termik santralin çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeyeceğini bu yönde oluşan tepkilerin ise yanlış bilgilendirilmeden kaynaklandığını öne sürdü. Kuracakları termik santralin baca gazı emisyonlarının dünya kriterlerinin çok altında olacağının altını çizen Unakıtan, bunun tersi yöndeki iddiaların ise gerçek dışı olduğunu iddia etti.

Sivil toplum örgütlerinin Dutliman Köyüne kurmayı planladıkları termik santrali Muğla Yatağan’da bulunan santralle benzetmelerinin yanlış olduğuna dikkat çeken Unakıtan, “Yatağan’daki termik santral bundan 40 yıl öncesindeki teknolojiyle kurulmuş bir santral. Bizim kuracağımız santral ise çevreye ve insan sağlığına duyarlı teknolojiye sahip olacak. Bunun en güzel örneklerini İçdaş tarafından Çanakkale’nin Biga ilçesinde kurulan termik santralde görmek mümkündür. Termik santralde kömürün yakılması sonrasında oluşacak külün çevreye bırakılması söz konusu değildir. Biz bu atıkları çimento yapımında kullanacağız” dedi.

Bandırma Belediye Başkanlığı’nın termik santralle ilgili Danıştay’a açmış olduğu lisans iptal davasını kazanmış olmasının projenin uygulanması önünde engel teşkile etmediğini kaydeden Unakıtan, “Şirketimiz bünyesindeki uzmanlar önümüzdeki günlerde Balıkesir İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinde katılacağı çevre etki değerlendirme toplantısında yapacakları sunumla bunun böyle olmadığını ispatlayacaklar. Bizim kuracağımız termik santralle çevreyi kirleteceğimizi öne sürenler Eti Maden Bandırma İşletme Müdürlüğü bünyesinde kurulan termik santrali görmezlikten gelmektedirler. Durum böyle ister istemez olunca şirketimiz tarafından kurulacak termik santral konusunda kasıt aramak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.