BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.435,89
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın yol haritası AİHM'de

Öcalan'ın Kürt sorununa katkı amacıyla hazırladığın öne sürdüğü ve bugüne kadar açığa çıkmayan yol haritası AİHM'e gönderildi.

Abone ol

Terör Örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarına verilmeyen 156 sayfalık ‘yol haritası’ Dışişleri Bakanlığı tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderildi.

Radikal'in haberine göre Abdullah Öcalan Kürt sorununun çözümü için bir yol haritası kaleme aldığını avukatları aracılığıyla açıklamıştı. Öcalan kısa süre sonra yol haritasını cezaevi yönetimine vererek avukatlarına teslim edilmesini talep etti.

Cezaevi Disiplin Kurulu, Abdullah Öcalan’ın yol haritasının “devletin menfaatlerine aykırı olduğu ve terör örgütü propagandası içerdiği” gerekçesiyle dışarı çıkarılmasına izin vermedi. Bunun üzerine Öcalan’ın avukatları Bursa İnfaz Hakimliği’ne itiraz ederek metni almak istediler. İtirazın reddedilmesi ve yol haritasının açıklanamaması üzerine Öcalan, AİHM’e vereceği 550 sayfalık savunmasına 156 sayfalık metni de ekledi. Ancak Türkiye dosyadan yol haritasını çıkararak AİHM’e gönderdi. Öcalan’ın avukatlarının başvurusu üzerine AİHM, 156 sayfalık metni, ‘savunmanın parçası olduğu gerekçesiyle Türkiye’den istedi.

Bunun üzerien Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı’na, metnin göndermesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. İki bakanlık 156 sayfalık metnin AİHM’e gönderilmesine karar verdi. Ancak Türkiye AİHM’den Türk hukukçuların da bulunduğu teknik bir komisyon kurulmasını ve metinde savunmayla ilgisi olmayan bölümlerin Öcalan’ın avukatlarına verilmemesini istedi. Ardından, Öcalan’ın savunması 156 sayfalık yol haritasıyla birlikte AİHM’e verildi.