BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  POLİTİKA

Öcalan'ın özgürlüğüne hazır olmalıyız!

Abdullah Öcalan'ın basın toplantısı talebini değerlendiren Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk İnternethaber'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

Çözüm sürecinin ikinci aşamasına geçildiği şu günlerde dün İmralı'dan dönen BDP heyetinin yaptığı açıklamalar konuşulmaya devam ediyor. Öcalan'ın somut adımlar atılsın önerisi ve bir basın toplantısı yapma isteğini nasıl okumak gerekiyor, Diyarbakır Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk Abdullah Öcalan'ın mesajlarının nasıl okunması gerektiğini ve sürece katkı sağlayabilecek adımları İnternethaber'e anlattı:

SÜRECİ BAŞLATAN KİŞİ OLARAK BASINLA GÖRÜŞEBİLMELİ

"BDP heyetinin İmralı'ya gitmesi hiç kuşkusuz çok önemli ama bu tek başına yeterli değil, kendisi de bunu ifade ediyor. Değişik kesimlerle çevrelerle, basınla bunu konuşmayı arzu ediyor. Bu süreçte, Kürt-Türk barışı ve yeniden Kürt-Türk stratejik ittifakı gerçekleşiyor. Yüz yıllık bir mesele çözümleniyor ve kendisinden de çok şeyler başlanıyor, süreci başlatan kişi olarak. Dolayısıyla toplumun buna hazırlanması lazım, bu sürecin hazırlanması lazım, örgüt üzerinde etkinliğini daha güçlü kullanması lazım. Çünkü bu süreç, her türlü riske de açık bir süreç. Hem Türklerin, hem Kürtlerin ve bütün toplumun bu sürece hazırlanması gerekiyor."

"Süreci bertaraf edecek bir takım çalışmaların olması gerekiyor, bütün bunları düşünerek, daha işlevli ve etkin olabilmek, sürece daha çok katkı sunabilmek için bu süreçte önünün açılması gerektiğini söylüyor. Abdullah Öcalan bunu daha önce şöyle ifade etmişti; "Beni boş bir havuza koyuyorlar ve bana yüz diyorlar, benim yüzebilmem için havuza sul doldurulması gerekiyor." Rolünü oynaması, daha işlevli olabilmesi için aslında basınla ve diğer yapılarla görüşmeyi talep ediyor. Bu zaten olması gereken bir şey, bizim de en başından beri ifade ettiğimiz şey."

ÖCALAN TÜRK KAMUOYUNA SESLENİRSE KAYGILARI GİDEREBİLİR

"Bir yandan muhatap alıyorsunuz, bir yandan kendisinden böyle bir meselede insiyatif almasını istiyorsunuz ama önünü kapatıyorsunuz, bu durum sürecin ruhuna uygun değil. Sayın Öcalan'ın bu süreçte daha işlevli hale gelmesi işleri çok daha kolaylaştıracak ve çözümü çok daha yakınlaştıracaktır ve olası iç ve dış bir takım provokasyonların da önünü alacaktır. Sayın Öcalan'ın Türkiye kamuoyuna seslenmesi gerektiğini düşünüyorum, bu olduğunda bir takım kaygıları giderecek açıklamalar yapacaktır. Bu çok yararlı olacak diye düşünüyorum aksi taktirde işlevini tam anlamıyla yerine getiremez. Bir de dikkat çektiği bir şey daha var; Ortadoğu'daki gelişmelerle bağlantılı olarak her tarafın yangın yeri olduğunu, çok ciddi bir tehlikeye işaret ediyor, bu süreci bozmak isteyen bir takım güçlerin olabileceğini söylüyor, bu nedenle çok hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyor."

ÖCALAN'I MUHATAP ALMAK LİDERLİĞİNİ KABUL ETMEKTİR

"Kürt meselesi, çok aktörlü, çok çıkar içeren bir mesele, dolayısıyla biz barış istesek de bu barış birilerinin işine gelmeyebilir ve sabote edilebilir, böyle bir tehlike var. Özellikle bu kaygı üzerinden sürecin hızlanması gerektiğini, bunu hızlandırmak için de kendisinin önünün açılması gerektiğini ifade ediyor."

"Bu basın toplantısının olması gerekiyor. Devletin de hükumetin de artık kendini bir değişikliğe uğratması gerekiyor. Artık, eskisi gibi, terörist, teröristbaşı mantığı ile yaklaşılmaması gerekiyor. Muhatap almak zaten onun liderliğini kabul etmektir, bu doğru bir adımdı ama artık Öcalan'la açıktan görüşmeler yapılması hatta özgürlüğüne giden sürecin de önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bir barış sürecinden bahsediyorsak devletin ve toplumun bütün bunlara kendini hazırlaması gerekiyor. Devletin ve iktidarın mantığını radikal bir değişime tabi tutması lazım artık. Nasıl ki Kürtlerden bir değişim dönüşüm bekleniyorsa devletin ve iktidarın da kendini bir değişime tabi tutması gerek. Artık Öcalan'la gidip görüşmek normal hale gelmeli."