BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  MEDYA

Öcalan'ın mektubundaki 'Eşme ruhu' ne anlama geliyor

Abdullah ÖCalan'ın Nevruz mesajı verdiği mektubundaki 'Eşme ruhu' ile kastettiği mesaj ne idi İşte mektuptaki fark edilmeyen gizemli mesaj...

Abone ol

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında HDP'li sırrı Süreyye Önder ve Pervin Buldan tarafından okunan Abdullah Öcalan'ın mektubunda verdiği Nevruz mesajında, özellikle altını çizdiği 'Eşme Ruhu' ne anlama geliyor Öcalan 'Eşme ruhu'yla neyi kastetti İşte cevabı...

Öcalan'ın "Eşme ruhu" diyerek hem operasyon sırasında yapıldığı iddia edilen işbirliğe, hem de Süleyman Şah gibi Türk tarihindeki çok büyük önem taşıyan bir şahsiyetin türbesinin, PYD kontrolü altındaki topraklara "emanet edilmesini" kastettiği yorumları yapılıyor.

ÖCALAN 'EŞME RUHU' İLE NEYİ KASTETTİ?

Kürt araştırmacı-yazar Ümit Fırat Superhabertv adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, Öcalan'ın "Eşme ruhu" vurgusunu yorumladı. Fırat'a göre, Öcalan, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin, PYD kontrolündeki Eşme köyüne taşınmasını vurguladı ve bunu 'yeni tarihin sembolü' olarak nitelendirdi.

ÖCALAN EŞME RUHU İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

Öcalan'ın Nevruz mesajının yer aldığı mektubunda ilgili satırlar şöyleydi:

"...hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen 'Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Yukarıda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır." 

sirri-sureyya-onder-ocalanin-mektubu.jpg 

FIRAT: ÖCALAN TOPLUMUN KÜRT OLMAYAN KISMINA MESAJ VERDİ

Fırat, Öcalan'ın "'Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum." ifadelerinin, toplumun Kürt olmayan kesimine açık bir mesaj olduğunu ileri sürdü. Türklere yönelik bu mesajın çok faydalı olacağına inandığını belirten Fırat, "Süleyman Şah dayanışması açıklanmamış bir ittifak oldu. Tarihteki yerini alacaktır" diye konuştu.

esme.jpg

EŞME'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Eşme, Süleyman Şah türbesinin Şah Fırat operasyonu ile taşındığı bölgenin adı. Eşme bölgesinin özelliği ise, kontrolünün Suriye'de PYD kontrolündeki Kobani bölgesinde yer alması.

esme-ruhu.jpg

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ EŞME'DE YER ALIYOR

Süleyman Şah türbesinin ve saygı karakolunun bulunduğu, anlaşmalarla Türkiye Cumhuriyeti olarak tanınmış olan asıl bölge ise IŞİD tehdidi altındaydı. Nitekim, Şah Fırat operasyonu da bu tehdit nedeniyle gerçekleştirildi.

İŞTE ÖCALAN'IN NEVRUZ MEKTUBU- TÜRKÇE VERSİYONU- PLAYER'A TIKLAYINIZ