BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,74
ALTIN 2.498,49
HABER /  POLİTİKA

Öcalan'ın fotoğrafı neden yoktu?

Paris'te 3 PKK'lı kadının infaz edilmesi sonrası gözler Diyarbakır'da yapılacak cenaze törenlerindeydi. Olaysız geçen törenden sonra BDP Milletvekilleri İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA-  Bugün Diyarbakır'da ölen 3 PKK'lı kadın için düzenlenen cenaze törenine katılan BDP'li vekiller olaysız geçen tören sonrasında sürecin ve barışın  arkasında olduklarını İnternethaber'e anlattılar.

BDP Milletvekili İdris Baluken, halkın barışın yanında olduğunun altını çizdi.

MÜTHİŞ BİR SAHİPLENMEYDİ

"Cenaze töreni beklediğimiz gibiydi. Gerek basın kuruluşları, gerekse yetkililer aracılığı ile sürekli bir uyarı yapıldı. Biz bunu çok doğru bulmadığımızı da belirtmiştik. Halkımız demokratik bir eylem yapmak dışında herhangi bir reaksiyon göstermedi. Bugün Batıkent Meydanına yüzbinler akın etmişti, gerçekten müthiş bir sahiplenmeydi. Tören boyunca, uğurlamaya kadar, halkımız hem bu katliama olan tepkisini dile getirdi, hem yüreklerinde hissettikleri acıyı bizimle paylaştılar. Bu katliamın hedeflediği müzakere süreciyle ilgili mesaj verdiler. Diyarbakır halkının kendisine yakışan duruşu ve sahiplenmesi önümüzdeki süreç içinde müzakere ve diyalog ve olumlu bir barış için gereken mesajları verdiler."

Merak edilen sorulardan bir tanesi de daha önceki PKK'lı cenazelerine Abdullah Öcalan resimleriyle katılan halkın bu kez bunu tercih etmemiş olmasıydı. Bu konuda halkın kendi kararını uyguladığını söyleyen Baluken şöyle devam etti:

BİR TALİMAT YOK 

"Bu neticede bir cenaze töreni. İnsanlar oraya bir acıyı paylaşmaya gelmişler ve bir yas havası var. Mevcut katliama yönelik bir öfke ve tepkileri de var. İnsanlar ne hissediyorlarsa onu yansıtıyorlar. BDP başta olmak üzere hiçbir örgütlü kurumumuz cenazelerde halka böyle beyanlarda bulunmazlar, bugün de böyle talimat verilmedi. Halk kendisi buna karar verir ve dinamiği kendisi oluşturur."
 

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise  bu cinayetlerle barış sürecinde bir yara açılamayacağını söyledi.
 
HALK ÖNDERİNE ÖZGÜRLÜK İSTİYOR

"Bu süreç başladığında her yerde provakasyon endişesi vardı, sürekli bunların gündeme getirilmesi bu katliamlar için meşruiyet zemini yarattı. Katliam gerçekleştikten sonra da, "bu süreçten rahatsız olanların eylemidir" şeklinde açıklamalar yaparak, esasında yapılan katliamın ne kadar büyük bir mesaj içerdiği görmezden gelindi. Öldürülen 3 kadın, devrimci, siyasetçi insanlardır."

"Benim açımdan önemli olan süreçtir. Bu süreçte Kürt halkı topyekün ayaktadır. Önderine özgürlük istemektedir, statüsüz bir yaşamı asla kabul etmeyeceğini belirtmektedir, tam da bu taleplerin güçlü bir şekilde ifade edildiği bir süreçte Avrupa'da 3 kadın siyasetçinin öldürülmesinin çok manidar olduğunu düşünüyorum. Kürtlerin bugün ortaya koymuş olduğu demokratik yönetim anlayışı ve bu temelde sorunun çözümüne olan inançları, bu sorun bu yöntemle başarıya ulaşırsa, Ortadoğu coğrafyasında birçok sorunun çözüm anahtarı olabileceği gerçeği muhtemeldir ki hem birlikte yaşadığımız devlet statükolarını, hem de küresel sermayenin bölgesel çıkarlarını rahatsız etmiş olacak ki böylesine vahşi bir cinayet işlenmiştir. Bu cinayetler gösteriyor ki Kürt sorunu artık uluslararası bir sorundur. Artık sınırları aştı. Bu durumda herkesin sorumlu davranması gerekmektedir."

LEYLA SİLAH ARKADAŞIMIZDIR

"Öldürülen arkadaşlarımızdan biri olan Leyla, birtakım gazetelerin yazdığı gibi tesadüfen orada bulunan biri değildir. Leyla'yı Avrupa'ya giden herkes bilir, kadın hareketinde çalışan genç bir silah arkadaşımızdır. Yanlış zamanda yanlış yerde diyerek yorumlamak çok yanlıştır."

BUGÜN GÜÇLÜ BİR MESAJ VERİLDİ

"Bugün halkımız, bu cinayetlerle kendisine verilmeye çalışılan mesajı reddettiğini yüksek bir sesle dile getirmiştir. Diline, kültürüne, özüne, önderine özgürlük istediğini daha yüksek bir sesle ortaya koymuştur. Benim için bu cenaze töreninin amacı budur."