BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,51
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın elindeki kart ve PKK'nın resti

Radikal Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, İmralı sürecini NTV'de yayınlanan "Bana Söz Ver" programında anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Öcalan'ın PKK'ya yapacağı çağrıya olumsuz yanıt vermesinin terör örgütünü, Kürt kamuoyu nezdinde bitirebileceğine dikkat çekti.

Öcalan'ın BDP'yi sadece Kürtlere dayanarak siyaset yapmasını eleştirdiğini söyleyen gazeteci Eyüp Can, Öcalan'ın milletvekili olmasının şu an için fantezi olduğunu dile getirdi.

Öcalan'ın ulusçuluk fikriyle zehirlendiğini itiraf etttiği makaleye dikkat çeken Can, BDP'yi etnik kimlikle siyaset yapmakla eleştirdiğini söyledi. Öcalan'ın yeni bakış açısını Can şu sözlerle açıkladı:

ÖCALAN ULUSÇULUĞUN KENDİSİNİ ZEHİRLEDİĞİNİ SÖYLÜYOR

"Abdullah Öcalan'ın kendi zihin serüveninde geldiği son noktalardan biri. Çünkü en son yazdığı makalelerden bir tanesinde uzun uzun kendi zihninin ulusçuluk bakış açısıyla nasıl zehirlendiğini farkettiğini söylüyor. Bunu aşmak gerektiğini söylüyor. Bunu aşmanın yolu olarak demokratikleşmeyi öne sürüyor. Zaten o yüzden de Türkiye demokratikleştikçe kürtlerin sorunu da çözülecek noktasına geldi. O noktaya geldikten sonra biz bugün İmralı sürecini konuşuyor  oluyoruz. İçeride ve dışarıda net bir tablo var. İran'da 3 milyona yakın Kürt, Irak'ta 3.5 milyon Kürt. Suriye'de 1 milyona yakın Kürt. Ama Türkiye'de 15 milyona yakın Kürt. Kim buna liderlik edecek? Sonuçta Barzani'den bile daha etkili bir figür haline gelebilir Öcalan hapishanede olmasına rağmen. "

"ŞARTLARIN OLGUNLAŞMASI BEKLENİYOR"

Öcalan'ın PKK'ya eylemsizlik çağrısı için şartların oluşmasının beklendiğini belirten Can, olası senaryoları anlattı:

"Öcalan’ın çağrısı için mutabakat var ve şartların olgunlaşması bekleniyor. Yani Öcalan’ın çağrısına, muhataplarının olumlu yanıt vermesinin zemini aranıyor. Öcalan bu kartı bir kez kullanabilir ve kartı açtıkan sonra karşıdan yanıt gelmezse Öcalan da etkisini kaybeder; en azından PKK üzerindeki etkisini. Bu olursa, atacağı adımlarla Kürt kamuoyun nezdinde PKK’yı bile oyun dışı bırakabilir. Bütün bunlar senaryo olarak konuşuluyor ve konuşulmak zorunda... MİT süreci belli bir olgunluğa getirecek ve daha sonra siyasiler devreye girecek."

ŞU AN İÇİN FANTEZİ

Sunucunun siyasi kimlikle Öcalan'ın meclise gelip gelmeyeceği sorusuna Can, şu cevabı verdi:

"Bence şu an için fantezi. Bunu şu anda en çok düşünmesi gereken kişi kim? Abdullah Öcalan'ın kendisi değil mi? Ama o bile kendi kendisine böyle bir düşünce içinde değil. Meseleyi çözümsüzlüğe götürmekten başka bir işe yaramayacak. Kendisi için de. Öcalan şu anda meseleyi en iyi görenlerden biri olarak kendisini konumlandırıyor. Artık PKK'nın sadece bir silahlı bir mücadeleye başvurmuş örgütün lideri değil, bütün bu Kürt havzasının liderliğine oynuyor. Bilinç altında böyle bir şey olduğu için de düne kadar çözümsüz görünen sorunlar onun için basit mesele haline geldi. Bunu yaptığı görüşmede Ahmet Türk ve Ayla Akat ile kısmen aktardı. Şimdi ikinci görüşmede bunları aktaracak. Öcalan şu anda BDP'nin yeterince Türkiye siyaseti yapamadığını söylüyor ve eleştiriyor. Sadece Kürtlere yaslanarak siyaset yapmanın anlamı olmadığını söylüyor. Öcalan'ın geldiği nokta bizim bu meseleleri bölgede ortaya çıkan yeni dinamiklerle daha sağlıklı biçimde görmemizi sağlıyor."

YENİ PARADİGMA OLUŞTU

MGK'da "Kürtler Türkiye'yi bölmeyecek, Türkiye Kürtlerle büyüyecek" gibi yeni bir paradigmanın oluştuğunu söyleyen Can, "bakış açısı karşılıklı hale geldiği için Başbakan "İmralı'dan çok önemli mesajlar geliyor" diyor. Diğer türlü eğer toprak talebi gibi taleplerle çıkacaksanız konuşmayı baştan imkansız hale getiriyor" diye konuştu.