BIST 9.700
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,33
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Öcalan'ın 5 kişilik sekreteryasında sürpriz isim

Çözüm sürecinin yol haritası şekilleniyor. HDP'li Sırrı Süreyya Önder, canlı yayında Öcalan'ın sekreteryalığı hakkında ayrıntı verdi.

Abone ol

Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın 5 kişilik bir sekreteryasının olacağını açıkladı. Sekreteryada mevcut İmralı heyeti ile Hatip Dicle olacak.

HPD İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyye Önder, Cüneyt Özdemir'in CNN Türk'te sunduğu 5N 1K programına konuk oldu. Öcalan sekreteryalığıyla ilgili merak edilenleri ilk kez canlı yayında açıklayan HDP'li Önder, şunları söyledi:

HATİP DİCLE SEKRETERYADA

"Büyük bir müzakere sürecine girilecek. Bozucu alanlar masaya yatırılacak. Bunlara çözüm seçenekleri üretilecek. Yukarıdan aşağı hiçbir barış önerisinin kalıcı olması mümkün değil. Kendisi 9 ana başlıkta, güvenlik eğitim, kadın, hakikatle yüzleşme gibi başlıklar için Pervin Buldan, ben, İdris Baluken olacak. Kadın hareketinden bir arkadaş. Hatip Dicle olacak, sekreterya böyle olacak. Devletle görüşmeleri siyasetle görüşmeleri yapacak. 5 kişilik sekreterya müzakere heyetinin de bir parçası olacak."

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DEVREYE GİREBİLİR

Sekreteryanın ne zaman çalışmaya başlayacağını dair soruya ise "Önümüzdeki haftadan itibaren devreye girmeli diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

HAFTADA 3-4 GÜN

'Müzakere heyetinde Kandil’den bir temsilci olacak mı?' sorusu üzerine “Şu an konuşulmadı. Ama olmalı” diyen Önder, sekreteryanın haftada 3-4 gün çalışabileceğini söyledi.

HATİP DİCLE KİM?

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden hatip Dicle, 2011'de yeniden milletvekili seçilmiş, ancak YSK kesinleşen hapis cezası nedeniyle Dicle'nin vekilliğini iptal etmişti.

HAPİSLERLE GEÇEN BİR ÖMÜR

2 Mart 1994 tarihinde DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Şırnak bağımsız milletvekili Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıkları kaldırıldı. Aynı gün TBMM'den çıkan Hatip Dicle ve Orhan Doğan gözaltına alındı ve sonrasında tutuklandılar. Dicle, 10 yılını cezaevinde geçirdi.

2009'DA KCK'DAN İÇERİ GİRDİ

2004 yılında cezaevinden çıkan Dicle, artık siyasi yasaklıydı. Anayasa Mahkemesi tarafından parti üyeliği de düşürülen Dicle, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) kurulmasına öncülük etti. Kongrenin eşbaşkanı oldu. 2009’da PKK'nın çatı örgütü KCK operasyonları ile yeniden tutuklandı.
Milletvekilliği iptal edildi

DİCLE'NİN VEKİLLİĞİ 2011'DE İPTAL EDİLDİ

Bir kez daha cezaevinde giren Dicle, 2011 seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku tarafından cezaevinden Diyarbakır Milletvekili olarak gösterildi. Yaklaşık 86 bin oy alarak bağımsız milletvekili seçildi. Seçimlerde aday olabilen Dicle'nin vekilliği bir kez daha Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edildi.

HAZİRAN AYINDA TAHLİYE OLDU

Hatip Dicle, iç hukuk yollarının kapalı olması nedeniyle Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı birçok davayı kazandı. Dicle, beş yıl cezaevinde kaldıktan sonra 28 Haziran 2014'te tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliye edildi.