BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,16
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'dan Demirtaş için flaş ifadeler!

İmralı'daki görüşme tutanaklarının yayınlandığı kitaba göre Öcalan, Demirtaş için övgü dolu ifadeler kullanırken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını da onaylamış.

Abone ol

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a dönük yaptığı değerlendirmeler çok konuşulacak gibi gözüküyor.

Mezopotamya Yayınları tarafından Avrupa’da basılan ‘Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa’ (İmralı Notları) kitabında BDP-DBP-HDP heyetlerinin 14 Mart 2015’e kadar Öcalan’la yaptığı görüşmelerin tutanakları yer almıştı. Tutanaklara göre Öcalan, Demirtaş’ın, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasına da onay vermiş.

"APO ONU İSTEMİYOR DİYORLAR, YALAN SÖYLÜYORLAR"

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın kitaptan aktardıklarına göre 26 Haziran 2014’te İmralı’da heyetle görüşen Öcalan, Demirtaş’ı istemediğine dair ortaya atılan iddialara karşılık “‘Apo onu istemiyor’ diyorlar. Yalan söylüyorlar. Ben kendisine değer veriyorum, kendisini geliştirmek için çok çabalıyorum. Kendisi de mütevazı birisi, öğrenmeye çalışıyor. Selahattin’in Kürt siyasetini tanımasını, tüm 40 yıllık mücadelenin girdisini çıktısını bilmesini istiyorum”dedi.

"PERVİN BULDAN VE SELAHATTİN'E SÖYLEDİM..."

Başka lider çıkmaması için Öcalan’ın bazı isimlerin önünü kestiğine dair yapılan tartışmalara da değinen PKK lideri, sözlerine şöyle devam etti: “Ben daha önce Pervin Buldan ve Selahattin’e söyledim. Bütün yetkilerimi size vermeye hazır olduğumu söyledim. Ama 24 saat taşıyabilmeniz koşuluyla bunu ifade ettim. Bugün de söylüyorum. Taşıyabilen biri çıksın, ben bütün yetkilerimi vermeye hazırım. PKK dahil hiç kimse benim önderlik tarzımı geliştiremiyor. Öcalan’ı doğru anlamak hayatidir.”

DEMİRTAŞ MI YÜKSEKDAĞ MI ADAY OLSUN?

Toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kürt siyasi hareketinin göstereceği aday konusu üzerine de görüşen Öcalan’a heyet, Demirtaş isminin öne çıktığını söyledi.

Demirtaş ismini veto etmeyeceğini söyleyen Öcalan, heyetin, Türk-Alevi bir isim üzerinde odaklanması gerektiğini savunarak, “Dün de Figen’i sıkıştırmaya çalıştılar. ‘Kürt hareketi seni, Türk mayası olarak kullanıyor olmasın’ diye sordular. Yoksa Selahattin de uygundur. Ama (Yüksakdağ’ın) Alevi ve Türk olması farklı çevrelerin kendi temsiliyetini görmesi açısından olumlu bir etki yaratır diye düşünüyorum” dedi.