BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'a 'resmi' görev! Bomba patladı

İmralı'da yatan Abdullah Öcalan'a çözüm sürecinde 'resmi' müzakereci satatüsü verileceği ortaya çıktı.

Abone ol

Beşir Atalay’ın “Büyük hareketlilik olacak” dediği çözüm sürecindeki yeni yol haritasına göre, Abdullah Öcalan’a “resmî müzakereci” statüsü verilecek, “Hakikatlar Komisyonu” kurulacak.

Kobani eylemlerinin ardından başlayan Abdullah Öcalan’a yeni statü verilmesine yönelik tartışmanın ayrıntıları netleşti. Buna göre, eylemin ardından Öcalan ile yapılan pazarlıklarda PKK liderine “müzakareci” statüsü verilmesi kararlaştırıldı.

Kürt hareketinin resmî müzakerecisi Öcalan olacak. Bundan böyle Kürt hareketinin devlet ile yaptığı resmî ve gayrıresmi pazarlıklarda Öcalan muhatap alınacak. Bu durum Kandil ve HDP ile diğer Kürt sivil toplum örgütlerine de bir mesajla bildirilecek.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre İmralı ile yapılan pazarlığın ayrıntıları şöyle;

Öcalan’ın yeni statüsü Kobani eylemlerinin ardından gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da “Süreci en iyi okuyan Öcalan’dır” açıklamasıyla Öcalan’ın yeni statüsü ile ilgili ilk işaret fişeğini çaktı. Başbakanlık, Köşk ve İmralı üçgeninde yapılan görüşmeler sonucunda, yeni statü resmiyet kazandı. Kobani eylemlerinin ardından ise karar hayata geçirildi.

ÖCALAN'A SEKRETERYA

Kobani eylemlerinin ardından Öcalan’ın ev hapsine alınacağı veya serbest bırakılacağı tartışmaları da yapıldı. Ancak her iki taraf da, bu tür bir talebi gündeme getirmedi. Sadece, Öcalan için sekreterya oluşturulması, İmralı’dan Ankara’daki bir hapishaneye getirilmesi, bazı gazetecilerle görüşmesine izin verilmesi gibi talepleri üzerinde duruluyor. Bu taleplerin de kademeli olarak yerine getirilmesi konusunda Öcalan ile mutabakata varıldı.

SÜREÇ BÖYLE İŞLİYOR

Mevcut sistemde, devlet süreçle ilgili görüşmeleri büyük ölçüde Öcalan ile yürütüyor. Sistem, parti temsilcilerinin ve avukatlarının Öcalan ile görüşmesi ve ardından da bu mesajların parti teşkilatları ile Kandil’i iletilmesinden oluşuyor. Bu esnada bazı yol kazaları yaşanıyor. Kobani eylemleri de süreçteki yol kazası olarak nitelendiriliyor. Öcalan’ın müzakerelerde tek sorumlu olarak belirlenmesi ile birlikte bu tür yol kazalarının da önüne geçilmesi öngörülüyor.

HAKİKATLER KOMİSYONU...

Görüşmelerde, Öcalan’ın uzun süredir gündeme getirdiği Hakikatları Araştırma Komisyonu da ele alındı. İşler yolunda giderse, Öcalan’ın önceden beri gündeme getirdiği Hakikatleri Araştırma Komisyonu oluşturulacak. Komisyonun çalışmaları sırasında, devletin güvenlik birimlerinin temsilcileri de komisyona gelerek, “özeleştiri” yapacak. Kandil’deki yöneticiler de, komisyona gelerek aynı özeleştiriyi gerçekleştirecekler.

(Haber : Hüseyin Özay)