BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  POLİTİKA

Öcalan'a layık olmak için büyüteceğiz

BDP'li Gültan Kışanak'ın Kadın Meclisi'nde yaptığı Öcalan vurgusu dikkat çekti.

Abone ol

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak kadınlara yaptığı konuşmasında Öcalan'a layık olmak için çalışma çağrısı yaptı.

BDP Kadın Meclisi’nin 2. Olağan Kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılıyor. Burada bir konuşma yapan Kışanak, konuşmasının başında kadınları Kürtçe selamlarken, önemli bir süreçten geçildiğine dikkat çekti.

Kışanak, Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorununu demokratik bir yöntemle çözmeyi esas aldıklarını ifade ederek, “Öcalan’ın başlattığı bu süreci sahiplenmemiz çok önemli. Barış annelerini, evlatlarını yitiren tüm kadınlara layık olmamız önemli. Bu mücadeleyi başarıya taşımayı bir söz, bir direniş, bir yaşam olarak büyüteceğiz, başarıya ulaştıracağız. Bu süreci tüm insanlık için başlatan Öcalan’a layık olmak için büyüteceğiz. Hiçbir pazarlık sizin evlatlarınızdan daha değerli olabilir mi? Bizler Kürt kadınları olarak Öcalan’ın çağrısıyla size evlatlarınızın yaşamını korumaya çalışıyoruz. Bu ülkede yaşayan her birey eşit olsun, haklarını kullansın, akan kan dursun istiyoruz. Kürtler kendi haklarının pazarlığını yapıyor dediler. Bizim haklarımızı pazarlık konusu etmemiz söz konusu değildir. Biz özgürlüğü demokrasiyi hiçbir şeyle değişmeyiz” dedi.

“BARIŞ OLURSA MUTFAĞA MI DÖNECEKSİNİZ MEYDANLARDA MI OLACAKSINIZ?

Kışanak, kadınlara “Kadınların yaşam hakkının ortadan kaldırıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Buradan tüm Türkiyeli kadınlara sesleniyoruz. Bir gün barış olacaksa onurlu olacak demokratik olacak, herkes memnun olacak” diye seslenirken, kadınların toplumsal mücadele süreçlerinde her zaman yer aldığını ve Kürt kadınlarının bu mücadelenin en ön saflarında hayatın her alanında mücadele yürüttüğünü belirtti.

Bütün kadınlarla birlikte bu mücadeleyi yürüteceklerini savunan Kışanak, “Emek ve demokrasi mücadelesinde hayatın her alanında yerimizi alacağız. Kadın kurtuluş mücadelesine gönül vermiş kadınları kimse dört duvar arasına geri gönderemez. Sizlere soruyorum. Kürt sorunu çözülürse barış olursa mutfağa mı döneceksiniz yoksa meydanlarda mı olacaksınız?” diye sordu. Bu esnada kadınlar “meydan” diye bağırken, Kışanak, ise “Bizler bu mücadelede en merkezde yer alıyoruz. Çünkü bizim içinde olmayacağımız bir mücadele eksik olacaktır. Bu nedenle biz kendi mücadelemizi Türkiye’nin demokrasi, Kürt halkının özgürlük mücadelesi olarak görüyoruz. Türkiye demokratik cumhuriyeti inşa edecek güçlü bir mücadele olarak görüyoruz” diye konuştu.

“GELİN ŞİMDİ BARIŞI PAYLAŞALIM”

Kürt sorununun sonucunda her ailenin, her kadının büyük acılar ve travmalar yaşadığına vurgu yapan Kışanak, “Bu travmaların en büyüğünü çocuğunu yitiren analarımız yaşadı. Verdiğimiz bedellere layık olmak için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da biz kadınlar öncülük etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Kadınlara “Gelin tüm kadınlar olarak el ele verelim barışı özgürlüğü hep birlikte kazanalım” çağrısı yapan Kışanak, “Kadınların el ele verdiği bir barış sürecinin bir çözüm sürecinin kaybedeni olmayacaktır. Kadınların el ele verdiği bir mücadelede tüm insanlar olacaktır. Türkiyeli kadınlara gelin birlikte mücadele edelim diyoruz. Yükü buraya kadar getirdik. Bundan şikayet etmiyoruz. Ve şimdi çağrıda bulunuyoruz. Gelin şimdi barışı paylaşalım. Hep beraber demokrasiyi inşa edelim” dedi.

Kadın sorununun en az Kürt sorunu kadar ağır bir sorun olduğunu anlatan Kışanak, çocuk gelinlere, kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddete değinerek kadınlar olarak kadın sorunlarını çözmek için örgütlülüklerini büyüteceklerini söyledi. Evlerinde, sokakta, gözaltında şiddete maruz kaldıklarını, öldürüldüklerini öne süren Kışanak, bunu durdurmak için mücadele edeceklerinin altını çizdi.