25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.885
  • Euro2,3075
  • Dolar1,8405
  • Altın620,35
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    20°C

     
  • İzmir
    21°C

     

RÖPORTAJ

15 Nisan 2011 Cuma 11:4520 Yorum47558 okunma

AK Parti Diyarbakır Milletvekili adayı Galip Ensarioğlu'ndan internethaber'e çarpıcı açıklamalar


REKLAM
REKLAM

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Bundan iki yıl kadar önce DTP'nin İzmir'de yapacağı bir miting öncesinde kentin içinde dolaşan araç konvoyuna gösterilen tepkiyi hatırlayan var mı?

Demokratik Açılım başladıktan sonra Öcalan'ın çağrısı ile Türkiye'ye giriş yapan PKK'lıların Habur'da karşılanması sırasında travma etkisi yaratan görüntülerden kısa bir süre sonra yaşanmıştı.

Ahmet Türk'ün de içinde bulunduğu DTP konvoyuna büyük tepki gösterilmiş, hatta araçlar taşlanmıştı. Akıllarda sarışın genç kızın kırmızı ojeli parmaklarında tuttuğu taş ile yer etti.

Soru şu? Kürt sorununun çözümü noktasında kapılar kapılar arkasında, "Öcalan'la müzakerelerin yapıldığı" hatta "Öcalan için ev hapsi"nin konuşulduğu iddialarının olduğu şu günlerde kırmızı ojeli o genç kızın temsil ettiği toplum kesimi nasıl ikna edilecek? Endişeleri nasıl giderilecek?

Bu soruyu AK Parti'nin doğudaki en önemli adayı Galip Ensarioğlu'na sorduk. Habur'un kesinlikle bir hata olduğunu kabul eden Ensarioğlu'na göre süreç yanlış işledi. Kürt sorununu çözmeden, insanların dağa çıkış sebebini ortadan kaldırmadan dağdan indirmek tersine bir işti.

Peki şimdi ne yapmak gerek?

Ensarioğlu'na göre artık bölünme fikrinden uzaklaşan PKK'nın nasıl dönüştürüleceği, Kürt sorununun çözümünün nasıl Anayasal teminat altına alınacağı, hangi hakların verileceği önemli ve bunları konuşmak gerek.

"PKK'nın silahsızlandırılıp sosyal siyasal hayata entegre edilmesi, psikolojik rehabilitasyonlarından iş bulmalarına, aftan üst düzey yöneticilerin üçüncü bir ülkeye belli bir süre sürgüne gönderilmelerine, Öcalan'ın cezaevi durumu" gibi toplumu geren, kamplaştıran tartışmalar ise sadece teknik detay.

Türkiye'deki milliyetçi Türklerin de endişelerini giderecek bir üslup ve dil içinde karşılıklı güvenle bu işin samimi bir şekilde çözüleceğine inanan Ensarioğlu, "Halk bu işin samimi çözümüne inanırsa hiçbir sorun yok. O ojeli de gelir benden fazla mücadele eder... Eğer Türkiye halkı topyekun bu sorunun biteceğine inanır, kafalarında bir kuşku kalmazsa böyle teknik detaylara da razı olacak..." diyor.

Açılımın bitmesinin mümkün olmadığını, MHP bile iktidara gelse bu açılımı devam ettirmek zorunda olduğunu anlatan Ensarioğlu internethaber'in sorularını yanıtladı.



- Sizi şiddet karşıtı çağrılarınızla tanıdık. Şimdi siyasete soyundunuz. Ama BDP'ye de uzak değilsiniz? Hatta AK Parti'ye gittiğiniz için hayıflanan BDP'liler gördüm.

Hiç kimseye uzak değilim. Diyarbakır'da hiç bir gruba, cemaate, hiçbir görüşe uzak değilim.

- Yakın da mı değilsiniz...
İçinde değilim.

- Neden AK Parti'den aday oldunuz?
Ben Türkiye'nin bu değişim sürecini çok önemsiyorum. 10 yıldır süren ciddi bir değişim süreci var. 90 yıldır bu ideolojik devlet anlayışı ile yönetilen ülke böyle gidemez. Vatandaşını tekleştirmek isteyen, vatandaşı adına belli bir zümrenin karar verip yönettiği bir Türkiye böyle yoluna devam edemez. Bu anlayış iç düşmanlar üreten, iç sorunlar yaratan bir anlayış. Bu sorunlar üzerinden de iktidarlar yaratan, güç devşiren bir anlayış.

DEVLET ADINA KURBAN EDİLEN HALKTAN...

- PKK'yı yaratan bir anlayış mı diyorsunuz?
Bunu demek istemiyorum sadece. Örgütler, partiler, olaylar... Herşey var bunun içinde. Ergenekon sürecinde ortaya atılan pislikleri biliyorsunuz. Bunlar "devlet benim" diyen insanların devlet içinde kümelenmiş çetelerin yaptığı işler. Bugün ise devlet artık halkın oluyor. Halk iktidarı ele geçiriyor. Türkiye'de rejim değişiyor. Yani devlet adına kurban edilen bir halktan, halka hizmet eden bir devlete geçiş var.

Bu değişim süreci kolay olmuyor. Bu gücü elinde bulunduran kesimler ciddi direniş defans gösteriyor. Bu zorlu bir mücadele. Bu mücadelenin son adımı da sivil demokratik bir çağdaş bir anayasa olacak. Seçimden hemen sonra hükümetin yeni anayasayı da gündemine alarak bu değişim sürecinin son dönemecine girileceğini düşünüyorum. Ben de, "Bu sorunlara belki tarafsız bir yorum-bakış tarzıyla katkım olabilir mi?" diye AK Parti'den adayım.

DÜŞÜNCEMDE TARAFSIZ OLACAĞIM


- Tarafsız bakış açısı...
AK Parti'den aday olarak tarafım ama düşüncemde hala tarafsızım. Ben hiçbir zaman mensup olduğum grubun bana dayattığı düşüncenin sözcüsü olmam. Halkın beklentileri ne ise bağımsız düşüncemle bulunduğum yerden bunu dile getireceğim, bunun mücadelesini vereceğim. O nedenle bu dönemde önemli bir rolümüz olacağını tahmin ediyorum.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çocukken Erivan radyosundan Kürtçe türküler dinlediklerini anlattı. Bugün TRT Şeş'ten dinlenebiliyor, ama sorunlar da talepler de bitmiyor. Sırada neler var?
Anayasa en üst perdeden kati çözümdür. Ama tabiki sadece Anayasa değişikliği ile çözülmez. Bir zihniyeti değiştirmek gerekir. Yasaları değiştirmek gerekir. Ama Anayasa değişliği şart. Vatandaşlık tanımından tutun, çağdaş demokratik normlara kadar; demokratik kültürel haklardan düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasına kadar çok önemli şeyler var. Seçim yasasının, siyasi partiler kanununun demokratikleşmesi, ülkenin demokratikleşmesi için çok önemli. Bütün bunlar yeni Anayasa içinde yerini almalı. Bütün siyasi partiler de bu süreçte bir değişimden bahsediyor.

CHP'Yİ ANAYASA MASAYA GELDİĞİNDE GÖRECEĞİZ

- CHP'li Süheyl Batum bile "Anayasal Vatandaşlık"a sıcak baktı...
Süheyl Batum'un ne kadar samimi olduğunu seçimden sonra göreceğiz. Seçimden önce söylenmiş sözlere itibar etmiyorum. Özellikle CHP'nin "değiştik" söyleminin gerçekliğini Anayasa masaya geldiğinde göreceğiz.

- Silahlı bir örgüt olan PKK'nın isteklerine baktığımızda anadilde eğitim, seçim barajı gibi talepler görüyoruz. Bunlar şiddetsiz konuşulamayacak konular mı hala?
Bugün PKK'nin de hedefleri arasında artık bölünme yok. Bağımsız Kürdistan, sosyalist düşünceden hareket eden bir hareket iken bugün artık birliktelikten, barıştan çözümden ve demokratik cumhuriyetten bahseden bir örgüt oldu. Bundan vazgeçtiler ama silahlı bir güç var ve bu güç silahları kime teslim edecek, nasıl teslim edecek, hangi şartlarda teslim edecek, nasıl dönüşecek, sosyal hayata nasıl entegre olacak. Bunlar konuşulmalı.

- Müzakereler var. Bunlar konuşuluyor mu?
Devlet yetkililerinin Öcalan ile görüştüğünü Cumhurbakşanı Başbakan söyledi. Öcalan'ın da görüşme notlarında 'ciddi şeyler konuşuyoruz, çözüme yakınız, silahları Haziran'dan sonra bırakabiliriz' gibi söylemleri var.

-Umutlu musunuz?
Umutlu olmasak bugün bölünmeyi, nasıl bölüneceğimizi konuşmamız gerekirdi ama başka şeyleri konuşuyoruz.

-Sivil itaatsizlik eylemleri başladı. Bunlar da gerilimi tırmandıran eylemler değil mi?
Silahlı bir örgütün silahlı mücadeleden sivil arayışlara gelmesini önemsiyorum. Ama bu sivil itaatsizlik eylemleri buna ne kadar uyar, seçim öncesi olması ne kadar doğru, tartışılır? Seçim boyunca ortamı gerer ve içinden şiddet doğuracak bir hal alır mı bu noktada endişelerim var. Bunun samimiyetini test etmek için seçimden sonra yapmak gerek. O zaman kursunlar sivil itaatsizlik çadırlarını, çözümü de beraber arayalım.

AÇILIM DEVAM EDECEK Mİ?
HABUR'DAKİ YANLIŞ NEYDİ?
OJELİ KIZ NASIL İKNA EDİLECEK?
AYRINTILAR DİĞER SAYFADA

 
Bu elma her derde deva!
 
Dünya25 Mayıs 20121704 Kez İzlendi!
Yaşlı kadın paraşüte asılı kaldı 80 yaşındaki adrenalin tutkunu İngiliz Laverne isimli kadın daha önceden karar verdiği gibi her 80 yaşında paraşütle atlamak istiyordu.
Güncel25 Mayıs 20123393 Kez İzlendi!
Bu fotoğraflara inanamayacaksınızEdirne’de etkili olan sağanak yağış cadde ve sokakları göle çevirdi.
Dünya25 Mayıs 2012
İşte Hıristiyanlığı bitirecek İncil80579 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Operasyonda canlı bomba düzeneği bulundu3696 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Kavgada bağırsakları döküldü7914 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012837 Kez İzlendi!
Polisten anlamlı yardımPolis dar gelirli öğrencilere kıyafet yardımında bulundu.
Bilim/Teknoloji25 Mayıs 201214273 Kez İzlendi!
iPad'inizde olması gereken uygulamalarIPhone, Ipad ve Android sistemli akıllı telefonlar, hayatımızınbir parçası haline geldi. Önceden işlerimizi halletmek için PC başında vakit geçirmemiz gerekirdi, Oysa şimdi öyle değil. Bu cihazlar için geliştirilen bir çok mobil yazılım ile işlemlerimizi kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz.
Yaşam25 Mayıs 2012
Onu evden 30 kişi çıkardı11694 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Bonomo'nun çığlıkları evi inletti8629 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Ünlü yönetmenin burnu kırıldı 2764 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 201244623 Kez İzlendi!
İşte o akıl almaz av sahnesiTanzanya’da karşısına çıkan bir deve kuşunun peşine düşen çita avlanırken az kalsın av oluyordu. Avlamak için deve kuşunun peşine düşen çita devekuşunu sinirlendirince işler tersine döndü.
Yaşam25 Mayıs 201285514 Kez İzlendi!
Bu söz Türkiye'yi salladıSon günlerde internette tıklanma rekoru kıran 'Lan oğlum bak git' videosu sosyal medyayı sallamaya devam ediyor.
Güncel25 Mayıs 2012
Bombalı araçla saldırıdan fotoğraflar55811 Kez İzlendi!
Medya25 Mayıs 2012
İşte Osmanlı-Kıyam'ın kamera arkası14856 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 2012
O karar sonrası böyle görüntülendi 17893 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 20129562 Kez İzlendi!
Hayranları ünlülere nefes aldırmıyorTV, sinema ve müzik dünyasının ünlüleri sokağa çıktıklarında bile rahatça yürüyemiyorlar. Nereye adım atsalar etrafları hayranları tarafından sarılıyor.
Magazin25 Mayıs 201224125 Kez İzlendi!
Beren'den transparan şov!2012'ye birliktelikleri ile damgasını vuran Kenan Doğulu-Beren Saat çiftinin aşkları tüm hızıyla devam ediyor...
Haber25 Mayıs 2012
Abdullah Gül Google'ı gezdi11505 Kez İzlendi!
Medya25 Mayıs 2012
Günün en çarpıcı gazete manşetleri12458 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
Yurdum insanından yaz manzaraları25541 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat25 Mayıs 201214372 Kez İzlendi!
Eurovision yarı finalinden karelerEurovision şarkı yarışmasındaki temsilcimiz Can Bonomo'nun finale kalmayı başardığı yarı final'den en renkli kareler...
Güncel24 Mayıs 201234948 Kez İzlendi!
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleriİzmir’de öğle saatlerinde başlayan ve zaman zaman doluyla karışık devam eden sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Alsancak’ta bazı ev ve işyerlerini su bastı. İzmir'de süren sağanak yağış ortaya ilginç kareler çıkardı.
Güncel24 Mayıs 2012
Polise kılıçla saldırdı26237 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı 3619 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 2012
Maylo çocukların yüzünü güldürdü2928 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 20128154 Kez İzlendi!
Gül'ün ABD temasları Twitter'daCumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin San Francisco kentindeki temaslarını, ''Twitter''dan takipçileriyle paylaştı.
Güncel24 Mayıs 20122356 Kez İzlendi!
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede PKK'ya finansal destek sağlayanlar adliyeye getirildi
Yaşam24 Mayıs 2012
100 operasyonla bu hale geldi23837 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldı34607 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler15917 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Toplam (20) adet yorum eklenmiştir.
serbulentkar
29 Mayıs 2011 Pazar 21:08
Kürt değil bölgesel sorun var ülkede.
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
karsın kızı
14 Mayıs 2011 Cumartesi 16:59
bu kimin adına konuşuyor ya ne kürt sorunu türk kürt kardeştir sorun pkk sorunu onların temizlenmesi lazım
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
beyazprenss
04 Mayıs 2011 Çarşamba 04:31
ensarioğlunun niyeti uzun yıllardan beri devam eden bir savaşı dindirmek akan kanı durdurmak silahların susmasını sağlamak onu tanımadan etmeden burada yazılan yorumlara baktımda sadece kendinin dusunen bir halkı yok sayarcasına boş konusmak ey benim türk kürt kardeşlerim bir insanı tanımadan boş boğazlık yapmak sizce en buyuk cahillik değilmi yok efendim alp bdp ittifakıymıs yaw burada akp bdp değilmi surekli tartısan adam burda iki halkın birleşmesi için uğraşırken aşırı milliyetçi duygularıyla hareket eden bencil insanlar yorum yazmıs oysaki herkes kardeşce sevgi içersinde yasamak isrtiyo lafı ole yerlere getiren insanlara gülmekten baska bişey yapılmaz biraz dusunun ensarioğlunu izleyimn niyeyini anlarsınız burada iki toplum arasındaki barış kavramını olsuturyo onu konusuyo doğru laf atrmıyo tas atmıyo hiç bi kesime çunku bütün d.bakırdaki barış davalarında bas rol oynayan yine kendisi evet butun kurtlerde seviyor onu8 sevdiği için akp gibi iktidar partide doğudaki barışı duzeni sağlayacak temel kişidir zaten herkes tanıyacak
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
Tüm Yorumlar
İLGİLİ HABERLER
İnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...