BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  GÜNCEL

Öcalan resmi müzakareci mi? Davutoğlu açıkladı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'nin Öcalan talepleriyle gündeme gelen Öcalan iddialarına cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Öcalan'a "resmi müzakereci statüsü" verileceği iddialarını yalanladı. Pazar günü Akil İnsanlar Heyeti ile gerçekleştireceği görüşmenin detayları hakkında da bilgi veren Davutoğlu, toplantıya katılacak isimlerin değişmeyeceğini söyledi. Davutoğlu, IŞİD gibi yapıların İslam'ın yanlış algılanmasına yol açtığını ifade ederek Türkiye'nin her türlü mezhepçiliğe karşı olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilendirme toplantısına katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Mehmet Görmez ile basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Hac görevini yerine getiren hacıların ibadetlerini tebrik etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığı brifingleri aktaran Davutoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

IŞİD VE BENZERİ YAPILAR
 
Dini konuda eksik bilgilerin ve IŞİD gibi yapıların İslam'ın yanlış algılandığını savunan Başbakan Davutoğlu, "Bugün çok az bir dini bilgi ile insanlar dini konuda kendini bir anda her türlü hükmü verebilecek konumda görmeleri gibi yanlış bir kanaat cereyan etmişse bu bilgi anarşisi aslında dini şiddete yola açıyor. IŞİD ve benzeri yapılar, diğer yapılarda İslam'ın dünyadaki algısını da etkileyecek sonuçlar doğurabiliyor" dedi.

Konuşmasında her türlü mezhepçiliğe karşı olduklarını aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"ÇÖZÜM SÜRECİ KARARLILIKLA DEVAM ETTİRİLECEK"
 
Son çözüm süreci toplantımızda son yaşanan gelişmeler dahilinde çözüm sürecinde nerede olduğumuz konusunda bir değerlendirme yaptık. Bu değerlendirmeler sonucunda birtakım adımlar söz konusu oldu. Kararlı tutumuzu bir kere daha vurgulamak isterim. Çözüm süreci bizim kimseden izin almadan kendi irademizle başlattığımız bir süreçtir. Kimsenin de tutumuna bakmadan kendi irademizle yürüteceğimiz bir süreçtir. Nasıl başlatırken kimseden izin almadık. Durdurma ya da yürütme konusunda kimsenin tutumuna bunu bağlı kılmayız. Çözüm süreci kararlılıkla devam ettirilecek.
 
"STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ HABERLERİNİN ASLI YOKTUR"
 
Herhangi bir şekilde statü değişikliği gibi bahsettiğiniz tarzda haberlerin aslı yoktur. Gerçekle de bağdaşmaz. Resmi müzakereci vs gibi. Böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda her şeyden önce toplumsal dokumuzun ve temsilcilerimizin bu süreci yeniden ve daha güçlü bir şekilde sahiplenmesi önemli. En kısa sürede netice alacak şekilde bu mekanizmaları işletmemiz önemli.
 
AKİL ADAMLAR TOPLANTISI
 
Çözüm sürecine ivme katmak bağlamında Akil Adamlar toplantısı için arkadaşlara talimat verdim. Benim de zaten planladığım bir görüşmeydi. Bu pazar birlikte görüşeceğiz. Genelde prensip olarak aynı isimlerden oluşuyor. Bulundukları konum gereği davet edilen isimler varsa o konumda bir görev değişikliği olmuşsa belki o tarz bir değişiklik olur. Onun dışında aynı isimlerle pazar günü istişare edeceğiz. En önemli şey çözüm sürecinde psikolojik boyut. Son şiddet eylemleri ile bu psikolojiyi yok etmek istediler. Psikolojiyi tekrar inşa edebilmek için sadece hükümetin atacağı adımlar yeterli olmaz. Toplumsal duyarlılığın arttırılması için Akil İnsanlar Heyetine ihtiyacımız var. Son şiddet eylemleri bu sürece darbe vurmak istedi. Şimdi bu süreci sahiplenen herkesin açıkçası ortaya çıkmaya sesini yükseltmeye davet ediyorum. Bu sürece inananların çıkıp o şiddeti lanetlemesi ve çözüm sürecinin devam etmesi gerektiği konusundaki iradesini beyan etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
 
"GÜVENLİ BÖLGELER, ASKERİ DEĞİL İNSANİ BÖLGELERDİR"
 
"Basında yer alan bizim güvenli bölge tanımlamamızı sınırlayan ya da onlarla onu ortaya koyan haritalar değil. Üretilmiş haritalardır. Bizim tarafımızdan harita böyledir diye bir tanımlama olmadı. Türkiye'ye dönük olarak mülteci akımlarının olduğu her yerde belli çizgilerde güvenli bölge ihtası gerekli olabilir dedim. Türkiye'ye şimdiye kadar mülteci nerelerden geldi? Tel Abyad'dan geldi. Şimdi nereden geliyor? Kobani'den geliyor. İleride nereden gelebilir. Haseke'den veya başka yerden gelebilir diyerek bir ilkeye dikkati çektim. Güvenli bölgenin insani bölgeler olduğu askeri bölgeler değil de insani bölgeler olduğu bölgeler. Sivil akışlarının olduğu yerlerde sınırlamaya çalışın. Bu harita bizim tarafımızdan herhangi bir diplomatik müzakerede kullanılmış haritalar değil."