BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Öcalan: Kobani düşerse barış süreci biter

Tezkerenin oylandığı gün İmralı'dan yazılı bir açıklama yayımlayan Abdullah Öcalan, Türkiye sınırı yakınındaki Kobani kentinin düşmesi durumunda barış sürecinin sonlanacağını söyledi.

Abone ol

PKK lideri Abdullah Öcalan, HDP'li vekillerden oluşan İmralı heyeti ile dün gerçekleşen görüşmesinde ilettiği mesajda, Türkiye'nin Suriye sınırı yakınındaki Kürt kenti Kobani'nin IŞİD kuvvetlerine düşmesi durumunda, barış sürecinin çökebileceği uyarısında bulundu.

Fırat Haber Ajansı, dün gece Kobani'de bugüne kadarki en şiddetli çatışmaların yaşandığını bildiriyor.

Kürtçe Kobani, Arapçada ise Ayn el-Arab olarak bilinen kentteki Kürt kuvvetleri, 17 gündür radikal İslamcı IŞİD militanlarının saldırısına karşı çarpışıyor.

''Kritik bir dönemden geçildiğini'' söyleyen Öcalan, IŞİD'i ''Ortadoğu'nun JİTEM'i" olarak niteledi ve "Bu katliam girişimi amacına ulaşırsa hem sürecini sonlandıracak, hem de yeni ve uzun sürecek bir darbenin temellerini atacaktır" dedi.

Öcalan IŞİD'in Kobani'ye yönelik "kuşatmasının" sadece "Kürt halkının demokratik kazanımlarını hedeflemekle kalmayıp, Türkiye'yi de yeni bir darbe sürecine sokacağını" söylüyor.

Kobani'deki savaş ile Türkiye'de Kürtlerle yürütülen barış sürecinin ayrılmaz bir bütün olduğunu söyleyen Öcalan, "Türkiye'de sürecin ve demokrasi yolculuğunun çökmesini istemeyen herkesi Kobani'ye gereken ciddiyet ve sorumlulukla sahip çıkmaya çağırıyorum" dedi.

Salih Müslim: Tampon bölgeyi işgal sayarız

Türkiye ordusunun Irak ve Suriye'de operasyona gitmesine yeşil ışık yakan tezkerenin bugün TBMM'de oylanması öncesinde Suriyeli Kürtlerin eşbaşkanı Salih Müslim, Ankara'yı tampon bölge konusunda uyardı.

Tezkerenin geçmesi halinde sınırda bir tampon bölge oluşturulabileceğini gündeme getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, ''Tampon bölgeyi işgal sayarız.'' diye yanıt veren Kürt lider, Türkiye'ye yönelttiği IŞİD militanlarına yardım ve destek suçlamasını yineledi.

Müslim, IŞİD militanlarının ''Türkiye sınırından geçtiğini herkes biliyor.'' dedi.

''Kimse bunu ispatlayamaz'' diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu ise bu yöndeki iddiaları reddediyor.