BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67
HABER /  POLİTİKA

Öcalan karşısına bakın kimi istemiş?

Diyalog yerine müzakere isteyen Öcalan ne demek istedi? BDP Eşbaşkanı Selahatin Demirtaş, açıklık getirdi.

Abone ol

BDP Eşbaşkanı Selahatin Demirtaş, Öcalan'ın müzakereler için karşısına siyasetçi istediğini açıkladı.

Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik, telefonda Demirtaş ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını yazdı.

İLLA BAŞBAKAN OLACAK DİYE BİR ŞART YOK

Çelik'in müzakerelerin hangi seviyeden siyasetçi ile yapılacağı sorusuna Demirtaş, “Hangi kademesi olur bilemem ama illa bakan, illa başbakan olacak diye bir şart ya da beklentisi yok. Müzakereyi yürütecek olan siyasetçinin seviyesini hükümet belirler” cevabını verdi.

MÜZEKERE ŞARTLARI

Öcalan ile yaptığı görüşmeyi anlatan Demirtaş, Öcalan'ın kendilerine "ben değil devlet bana geldi" dediğini aktardıktan sonra müzakere için şunları söylemiş:

"Müzakere şartlarını, örgüt ile temas, medya ve sivil toplum örgütleri ile görüşme ve süreci takip edecek sivil bir ‘Hakikatler Komisyonu’ kurulması şeklinde sıralıyor.”

ÖFKELENMİŞ

Selahattin Demirtaş, telefon görüşmesinde yazar Çelik'e Abdullah Öcalan’ın “Öfkeleniyorum” dediği iki konuyu da aktardı:

- Birincisi Öcalan, “Apo af istedi söylemi beni çok öfkelendiriyor” dedi. “Benim böyle bir derdim yok. Benim istediğim buradan dış dünya ile temas kurmak. Talebim siyasi müzakere ve demokratik sürecin işlemesi” diye konuştu.

- İkincisi de şu: Dedi ki; “Bazı AKP’lilerin ‘Öcalan bir enstrümandır, onu terörü bitirmek için kullanıyoruz’ sözlerine öfkeleniyorum. Ben kullanılıp bir kenara atılacak bir enstrüman değilim. Ben siyasi müzakerenin yapılacağı kişiyim.”