BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.429,94
HABER /  GÜNCEL

Öcalan Çiller'e suikasti üstlenmedi

Ergenekon davasının dünkü duruşmasına Abdullah Öcalan’ın eski avukatı İrfan Dürdar'ın açıklamaları damgasını vurdu.

Abone ol

Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen Abdullah Öcalan’ın eski avukatı İrfan Dündar, “Devlet yetkililerinden bir kesim, Tansu Çiller’e suikast düzenlenmesini, bunu da Öcalan’ın üstlenmesini istedi ancak Öcalan bunu kabul etmedi.” dedi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında Abdullah Öcalan’ın eski avukatı İrfan Dürdar dinlendi. Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu’nun, "Abdullah Öcalan kendisine Tansu Çiller'in öldürülmesi ile ilgili bir teklifte bulunulduğunu söyledi mi? Yada böyle bir suikastın üstlenilmesi yönünde bir tekliften bahsetti mi?" şeklinde sorusunu cevaplayan Dündar, "Öcalan, Çiller suikastının üstlenilmesi yönünde bir teklif yapıldığını ancak kendisinin bunu kabul etmediğini aktardı. Kendisine teklifi yapan kişinin ismi konusunda bir şey söylemedi. Öcalan'a bunun gibi başka illegal teklif yapıldı mı bilmiyorum." şeklinde konuştu.

Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu, İrfan Dündar ve Doğan Erbaş’ın İşçi Partisi İl Merkezi’ni ziyaretlerinde Tuncay Güney’in de bulunduğu şeklindeki ifadeleri okurken Doğu Perinçek itiraz etti. Perinçek "Tuncay Güney ile görüşecek adam mıyım ben?" dedi. İtirazlarını sürdürmesi üzerine Perinçek salondan çıkarıldı.

Sedat Sami Haşıloğlu, Dündar’a, "1999-2004 arasında terör örgütü faaliyetleri asgari düzeye indirildiği dönem. 2004’ten sonra neden terör örgütü faaliyetleri arttı?" diye sordu.

Dündar bu soruya da "1999’da genel af olsaydı bu sorun çözülmüştü. Öcalan’ın rolü kötü değil o sıralarda. O dönemde Öcalan silahlı güçleri sınır dışına göndermişti. Genel af ile çözüm yoluna gidilecekti. Ancak, Türkiye 'Öcalan yakalandı, nasıl olsa dağılacaklar' düşüncesinde olduğu için af çıkarmadı. Öcalan örgütü yumuşatmaya çalıştı. Hem devlete hem örgüte mektup yazdı. 11 Eylül saldırılarından sonra güvenlik stratejileri ön plana çıktı. 2003-2004 Irak savaşı dönemidir. Uluslar arası denklemde örgüt kendine yer aradı. Bulmuş olacak ki örgüt yeniden silahlı mücadeleye başladı. Ancak silahlı güçlerin sınır dışına gönderildiği sırada Türkiye'de 500 PKK'lı kalmamıştı." dedi.

Üye hakim Haşıloğlu ise "Silahlı unsurlar sınır dışına gönderildi de o tarihlerde yapılan eylemleri kim yaptı ya?" diye sordu. Dündar ise "Ben o kadar eylem yapıldığını bilmiyorum." karşılığını verdi.