BIST 9.556
DOLAR 32,48
EURO 34,80
ALTIN 2.488,77
HABER /  GÜNCEL

Öcalan Balyoz sanıklarını da yaktı!

Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeniden yargılama düzenlemesi Abdullah Öcalan nedeniyle tamamlanamıyor.

Abone ol

Adalet Bakanlığı’nın yeniden yargılama çalışması, Balyoz davası avukatlarının 'kanun yararına bozma' taleplerinden ayrı bir şekilde yürütülüyor. Al Jazeera'ye bilgi veren bakanlık kaynakları çalışmaların Öcalan'a emsal olacağı çekincesiyle yavaş gittiğini söyledi.

Bakanlık yetkilileri yeniden yargılama konusunda birçok çalışma olduğu bilgisini verdi. Ancak PKK Lideri Abdullah Öcalan ve terör suçlularının da yeniden yargılama hakkı doğacağı için net bir çalışma ortaya konamadığı öğrenildi. Adalet Bakanlığı yetkilileri tamamlanmış bir çalışma olmadığını da belirtti.

BALYOZ'DA KANUN YARARINA BOZMA BAŞVURUSU

Balyoz davası avukatları Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak kanun yararına bozma talep etti. Kanun yararına bozma taleplerinde sanıklar, davanın temelini oluşturan 5 Nolu hard diskte tahrifat yapıldığını, kendilerinin 'paralel yapı' tarafından kumpasa düşürüldüğünü iddia etti. Bu zamana kadar Bakanlığa 56 başvuru yapıldı.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Balyoz sanıklarının talepleri üzerinden kanun yararına bozma için Yargıtay Başsavcılığına başvuracaklarını söyledi. Başsavcılık Bakanlığın talebini Yargıtay’ın ilgili dairesine gönderecek. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de talebi kabul ederse dosyada bozma kararı vererek, dosyayı yerel mahkemeye iade edecek. Böylece Balyoz sanıkları için 'yeniden yargılama'  başlamış olacak.
 
KARAR KESİNLEŞTİ

Balyoz sanıkları  5 Nolu hard diskte tahrifat yapıldığı iddiasıyla yargılandıkları yerel mahkemeye ‘yeniden yargılanma’ başvurusunda bulunmuştu. Mahkeme sanıkların bu talebini reddetti. Bunun üzerine sanıklar bir üst mahkemeye başvurdu. Bir üst mahkeme de ‘yeniden yargılama’ talebini reddedince karar kesinleşti.

AYM YOLU AÇIK

Balyoz sanıkları aynı zamanda Anaysa Mahkemesi’ne (AYM) de bireysel başvuruda bulunarak ‘hak ihlaline’ uğradıklarını iddia etti. Mahkeme Balyoz başvuruları kapsamında hak ihlali görürse tazminata da hükmedebilir sanıkların yeniden yargılanmasına da karar verebilir. Ancak AYM Balyoz sanıklarının başvurusunu henüz gündemine almadı.