BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
HABER /  GÜNCEL

Öcalan 10 yıl sonra sohbet etti!

Öcalan’a İmralı’ya gönderilen 4 PKK ve 1 TİKKO hükümlüsü ile sohbet hakkı tanındı. Yarım saatlik sohbete, bir mahkûm katılmadı

Abone ol

İmralı’da nakledildiği yeni odasını beğenmemesi şiddet olaylarına neden olan terörist Abdullah Öcalan, 1999’dan bu yana ilk kez avukatları ve ailesi dışında birisiyle sohbet imkânı buldu. Öcalan’a, tecrit edildiği iddialarına karşılık, Adalet Bakanlığı tarafından İmralı’ya yapılan yeni cezaevine nakledilen 4’ü PKK, biri TİKKO hükümlüsü 5 mahkûmla sohbet hakkı tanındı. Yaklaşık yarım saat süren sohbete, bir mahkûmun kendi isteğiyle katılmadığı öğrenildi.

İmralı Cezaevi yönetimi, geçen hafta yaptığı değerlendirme sonunda, Öcalan’ın mahkûm olduğu disiplin cezalarının “diğer mahkûmlarla sohbet” hakkından yararlanmasına engel oluşturmadığı görüşüne vardı. Diğer F tipi cezaevlerinde de uygulamanın bu şekilde yapıldığı hükme bağlandı. Yönetim, disiplin cezalarının, Öcalan’ın telefonla ailesini aramasına, ailesinden olmayan 3 kişiyle görüşmesine ve odasında televizyon bulundurmasına ise engel oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca, Öcalan’ın masa tenisi oynayabileceğine ve atölyelerden yararlanabileceğine de karar verdi.

Bir mahkûm görüşmedi

Edinilen bilgiye göre, yönetim, haftada 10 saate kadar diğer mahkûmlarla bir araya gelme hakkı bulunan Öcalan’ın, geçtiğimiz salı günü İmralı’ya nakledilen 5 mahkûmla görüşmesine izin verdi. İsmi gizlenen bir mahkûm, “şu an görüşmek istemiyorum” diyerek sohbete katılmadı. 4 mahkûm ise Öcalan’la, 5 milyon dolara mal olan ve geçen hafta fotoğrafları basına dağıtılan İmralı Cezaevi’nin sohbet odasında bir araya geldi. Öcalan, yaklaşık yarım saat süren sohbet süresince, önceden tanımadığı bu mahkûmlarla tanıştı. Geldikleri cezaevindeki imkânları ve mevcut odalarında rahat olup olmadıklarını sordu.

Televizyonları geldi

Yeni 5 mahkûmun, Adalet Bakanlığı bürokratlarının geçen hafta adaya yaptıkları ziyarette, eski kaldıkları cezaevindeki imkânlardan faydalanamamaktan şikâyetçi oldukları bildirildi. Hafta başında, mahkûmların geldikleri cezaevlerinde kendi paralarıyla alıp kullandıkları televizyon, su ısıtıcı gibi eşyalarının İmralı’ya getirtilerek mahkûmlara teslim edildiği öğrenildi. İmralı’da da diğer F tipi cezaevlerinde olduğu gibi, TRT Şeş dahil TRT kanallarının ve ulusal kanalların izlenebileceği bildirildi. Öcalan ise yan odalardaki mahkûmların aksine, disiplin cezası kalkana kadar 10 yıldır kullandığı TRT FM’e ayarlı radyosuyla yetinmek zorunda kalacak.

Öcalan’la da görüşüldü

Bakanlık bürokratlarının, diğer mahkûmlar gibi Öcalan’a da şikâyetlerini sordukları bildirildi. Başta sinüzit olmak üzere sağlık sorunlarından yakınan Öcalan’ın yeni yaşam alanının çok dar olmasından şikâyetçi olduğu ifade edildi. Sinüzit nedeniyle odasına buzdolabı konulmasını istemeyen Öcalan’ın, camındaki sineklik olarak tabir edilen tel örgüden de rahatsız olduğunu söylediği bildirildi. Diğer mahkûmların da geldikleri cezaevlerinde bu sinekliklerin olmadığını belirterek, şikâyette bulunmaları üzerine, bakanlık tüm odaların camında bulunan sineklikleri kaldırdı.

Hobi malzemesi istemedi

Cezaevi yönetiminin, Öcalan ve diğer mahkûmlara, atölyede çalışmak isteyip istemediklerini, çalışacaklarsa, demir, tahta, hamur ve benzeri aletlerden hangilerini istediklerini sorduğu da bildirildi. Bazı mahkûmların demir isteyerek parasını verdiği, Öcalan’ın ise henüz talepte bulunmadığı öğrenildi.

Öcalan, resim yapmak istediğini belirterek, tuval isteyebilecek ya da marangozlukla uğraşmak istediğini kaydederek talepte bulunabilecek. Talepleri, Öcalan’ın parasıyla karşılanacak.