BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.424,27

Obezite tedavisinde D Vitamini takviyesi çok önemli

Obezite tedavisinde D Vitamini takviyesi çok önemli

D vitamini takviyesi büyüme ve gelişmeye katkı sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kas ve kemik gelişiminde büyük önem taşıyor. D vitamini tüm bu etkilerinin yanı sıra obezite tedavisinde de etkin rol oynuyor.

Obezite tedavisinde D Vitamini takviyesi çok önemli

D vitamini takviyesinin insan sağlığı için faydaları saymakla bitmiyor. Kas ve kemik gelişiminden, çocuklarda büyüme ve gelişmeye, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden kanser tedavisine insan vücudu için birçok etkiye sahip olan D vitamini obezite tedavisinde de oldukça önem taşıyor. Prof. Dr. Rüştü Serter, obez bireylerde D vitamini düzeylerinin ideal seviyelerde tutulmasının, obezite tedavisinin daha etkin yapılmasına yardımcı olduğunun altını çiziyor

Obezite tedavisinde D Vitamini takviyesi çok önemli

Obezite'nin vücutta ve dolayısı ile dokularda yağ miktarının aşırı birikmesi ile tanımlanan bir hastalık olduğunu, D vitamininin ise yağda eriyen bir vitamin olup daha çok yağ dokularında depolandığını belirten Prof. Dr. Rüştü Serter: "Güneşten ve gıdalardan zaten sınırlı alınan D vitamininin obez bireylerde çok fazla artan yağ dokusunda birikmesi sonucu kanda vitamin düzeyleri düşer. Ayrıca yağlanan karaciğerde D vitamininin aktif hale çevrilmesi azalır ve biyoyararlanım düşer" dedi.

Obezite tedavisinde D Vitamini takviyesi çok önemli

Öte yandan obez kişilerdeki düşük güneşlenme eğilimi de D vitamini eksikliğine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Serter şunları söyledi: "D vitamini, şeker metabolizması üzerine etkili olan insülin hormonunun salındığı beta hücrelerinin korunmasında ve yenilenmesinde aktif rol oynadığını D vitamini düşüklüğünde insülinin dokulara etkisi de azalır ve insülin direnci daha kolay gelişir. Obez bireylerde D vitamini düzeylerinin ideal seviyelerde tutulması hem D vitamini eksikliğinin olumsuzluklarını ortadan kaldırır ve hastanın genel durumunu düzeltir hem de obezite tedavisinin daha etkin yapılmasına yardımcı olur."

Obezite tedavisinde D Vitamini takviyesi çok önemli

D VİTAMİNİ OBEZİTE TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ARTIYOR: Prof. Dr. Serter, araştırmalara göre bazı besin ögelerinin vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olduklarını, bunlardan birisinin de D vitamini olduğunu ifade etti. Obezite tedavisinin en önemli iki ögesinin kalori alımının azaltılması ve egzersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serter, “Besin alınımının azaltılması ise vitamin eksikliğini artırabilmektedir. Bunların başında da D vitamini eksikliği gelir. Öte yandan sağlıklı egzersiz yapabilmek için yeterli D vitamini düzeylerine ihtiyaç duyulur.