BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
HABER /  DÜNYA

Obama'ya sürpriz darbe

Obama sonuç için en önemli göstergelerden biri olarak gösterilen Wisconsin'de darbe yedi.

Abone ol

Demokratların oy potansiyelinin büyük olduğu Wisconsin eyaletinde işçilerin ücretinden kırptığı için toplanan imzalarla yeniden seçime zorlanan Cumhuriyetçi Vali Walker, Obama'nın adayını yenince ABD başkanı için alarm zilleri çaldı.

CUMHURİYETÇİ ADAY KAZANDI
ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney ile amansız bir yarışa giren Başkan Barack Obama sandıktan çıkacak sonuç için en önemli gösterge olacak eyaletlerden Wisconsin'de büyük bir darbe yedi. Hürriyet'te yer alan habere göre; halktan toplanan imzalarla görevi fesh edilen ve yeniden seçime zorlanan Cumhuriyetçi Vali Walker yüzde 53.2'lik çoğunluğa ulaşırken, Demokrat aday Tom Barett oyların yüzde 46.3'ünü alabildi.

Oysa ABD'nin tarihinde ilk işçi sendikalarının kurulduğu, kamu işçilerinin çok iyi örgütlendiği eyalette 2010'da göreve gelir gelmez toplu sözleşme hakkını ortadan kaldıran ve kamu görevlilerinin maaşlarında ve emeklilik ikramiyelerinde indirim yapan Vali Walker'a eyalette büyük tepki gösterilmişti. Walker, bir yıl süren ve sendikaların eyalet merkez binalarını ve parlamentoyu işgal ettiği eylemler sonrasında toplanan 900 bin imzayla yeniden valilik seçimine gitmek zorunda kalmıştı.

Wisconsin olayına gelinceye dek, seçim fesihi, Amerikan tarihinde, biri 1921 diğeri 2003, şimdiye kadar sadece iki kere olmuştu. Ve her ikisinde de seçimi feshedilen valiler, tekrar seçime girdiklerinde kaybetmişlerdi. Ama Walker 2010 seçimlerinde aldığı oyu 1 puan da artırarak, Amerikan tarihinde fesihten galip çıkan ilk vali unvanını kazandı. Cumhuriyetçi Başkan adayı Mitt Romney, Vali Walker'ı tebrik etmek için telefonla aradı ve "Vali Walker'ın mali politikaları eyalette ekonominin gelişmesine katkı verdi. " dedi.

Nasıl kazandı?
* Walker işçi haklarında kısıtlama yaparken "İşçilerin haklarıyla oynanırsa grev bandında yürürüm" diyen Obama Wisconsin'e gitmedi.
* Cumhuriyetçiler daha fazla bağış topladı ve binlerce kişinin kapısını çalarak programlarını anlattı.