BIST 9.524
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.488,17
HABER /  DÜNYA

Obama'nın temsilcisi giderayak bombayı patlattı Türkiye ile...

Barack Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk, Türkiye ile ABD arasında Rakka operasyonu nedeniyle anlaşmazlıkların olduğunu itiraf etti.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama’nın görevi yeni başkan Donald Trump’a devretmesinden önce DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, son 2.5 yıldır örgüte karşı yürütülen mücadelenin bir bilançosunu çıkartarak, DEAŞ yanlısı 400 bin Twitter hesabının kapatıldığını duyurdu.

Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan McGurk, salı günü ABD Başkanı Obama’ya konuyla ilgili bir brifing verildiğini belirterek, Washington Yönetimi’nin DEAŞ’la mücadelede Entegre Harekât Planı (ICP) oluşturduğunu açıkladı. Şimdiye kadar 68 ülkenin destek verdiği DEAŞ karşıtı koalisyonun örgüte yönelik 17 bin 445 havasaldırısı düzenlediğini hatırlatan Özel Temsilci, yeni planın Savunma, Dışişleri, Hazine, Adalet ve İç Güvenlik bakanlıkları ile Amerikan istihbarat kuruluşlarının koordinasyonunda yürütüleceğini belirtti. McGurk, DEAŞ’a karşı yürütülen ve şimdiye kadar beş Amerikalı askerin kayıp verildiği mücadelede atılan adımlar ile elde edilen sonuçları ise şöyle sıraladı:

- Örgütün Suriye dışındaki eylemlerine karşı ülkelerle istihbarat paylaşımı yürütüldü ve 15 ülkede saldırı önlendi.

- DEAŞ’ın her ay yaklaşık 1000 kişi eklenen ve şimdiye kadar toplam sayısı 40 bine ulaştığı düşünülen yabancı savaşçılarının akışı durduruldu.

- DEAŞ’tan kurtarılan yerlerin yeniden imarı ve bu bölgelerde DEAŞ’ın yeniden zemin kazanmaması için Irak’a 2 milyar dolarlık yardım sözü verildi.

- Örgütün militan sayısı 12-15 binle şimdiye kadarki en düşük seviyeye geriletildi.

- Libya Sirte’de DEAŞ’ın elindeki 150 km’lik şerit temizlendi.


- Rakka kuşatmasında Suriye Demokratik Güçleri şimdiye kadar DEAŞ’tan 700 kilometrekarelik alanı kurtardı.

- 13 Kasım 2015 Paris saldırılarının planlayıcıları Salah Gourmat ve Sammy Djedou, 4 Aralık’ta Rakka’da öldürüldü.

- Irak’ta DEAŞ’ın elindeki toprakların yüzde 61’i, Suriye’de yüzde 28’i kurtarıldı.

- Sadece geçen hafta DEAŞ’a ait 168 petrol tanker imha edildi. Örgütün gelir kaynakları daraltıldı.

- Örgütün sofistike medya operasyonlarını yöneten iki lider Muhammed Adnani ve Dr. Waeli’den ikisi de öldürüldü. DEAŞ’ın medya üretimleri yüzde 75 geriledi. Twitter, 400 bin DEAŞ yanlısı hesabı kapattı.

BİRAZ GERGİNLİK VAR  

McGurk, konuşmasında geçen hafta Türkiye’de yürüttüğü temaslara ilişkin ise şöyle dedi:

“Rakka’nın alınması için süren operasyonda Türkiye dahil ortaklarımızla yakın istişare halindeyiz. Geçen hafta bu konu ve diğer meselelerle ilgili görüşmeler için Ankara’daydım ve toplantılar son derece verimli geçti. Başkan Obama’nın haftasonu ilave 200 özel kuvvet gücünün daha eklenmesi için verdiği yetkilendirme de DEAŞ’ı Rakka’dan atma harekâtımıza ivme kazandıracaktır.” McGurk, salondaki gazetecilerin Türkiye’ye yönelik eleştirel sorularına rağmen “Türkiye DEAŞ’la savaşta. Buna hiç şüphe yok” diyerek Türkiye’nin bu mücadelede kayıplar verdiğini, bu yüzden de Türkiye’ye taziyelerini bildirdiğini söylerken “Elbette anlaşmazlıklarımız var” diye de ekledi. McGurk, “Yıllardır devam eden bazı anlaşmazlıklarımız olsa bile önümüzde ortak bir yol da olduğuna inandım. Elbette biraz gerginlik olmadığını söylemiyorum” diye konuştu.