BIST 8.802
DOLAR 32,34
EURO 35,09
ALTIN 2.239,27
HABER /  DÜNYA

Obama'dan Trump'a 'dar kafalılığı bırak' mesajı!

Obama, Müslüman karşıtı çıkışlarıyla dikkat çeken, Trump'ı hedef alarak "Eğer dar kafalılığın herhangi bir şekline takılıp kalırsak, geçmişte gösterdiğimiz çabalara ihanet etmiş oluruz" dedi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, köleliğin kaldırılışının 150. yıl dönümü sebebiyle yaptığı konuşmada, ABD'de Müslümanların hedef gösterilmesine atıfta bulunarak, "Eğer dar kafalılığın herhangi bir şekline takılıp kalırsak, geçmişte gösterdiğimiz çabalara ihanet etmiş oluruz" dedi.

Obama, ABD'de köleliği resmen kaldıran 13. yasa değişikliğinin 150. yıl dönümünde ABD meclisinde yaptığı konuşmada, ABD'nin, herkesin eşit yaratıldığı bilinci üzerine kurulduğunu söyledi.

ABD halkını, köleliğin ortadan kaldırılması için çalışmış insan hakları liderlerinin ve siyasetçilerin bıraktığı mirasa saygı duymaya davet eden Obama, "Bizim değerlerimize sarılın. Eğer dar kafalılığın herhangi bir şekline takılıp kalırsak, geçmişte gösterdiğimiz çabalara ihanet etmiş oluruz" ifadesini kullandı.

Aradan 150 yıl geçmiş olmasına rağmen hala ABD'de kölelik döneminin yaralarının görüldüğünü belirten Obama, doğrudan Müslümanlardan bahsetmeden, "Bizim özgürlüğümüz, nasıl göründüklerine, nereden geldiklerine, soyisimlerinin ne olduğuna ve hangi inanışa uyduklarına bakmaksızın, diğerlerinin özgürlüğüne bağlıdır" dedi.

Başkan Obama'nın yaptığı konuşmayı dinleyenler arasında, Müslümanların ülkeye alınmamasına yönelik sözler sarf eden Cumhuriyetçi Parti'den başkan aday adayı Donald Trump ve Suriyeli mültecilerin ABD'ye alınmasına karşı çıkan diğer bir Cumhuriyetçi başkan aday adayı Ben Carson'ın olmayışı dikkat çekti. ABD medyasında yer alan bilgiye göre, Trump ve Carson konuşmaya Başkan Obama tarafından davet edilmedi.

ABD'de köleliğin kaldırılışı 1865 yılında Abraham Lincoln tarafından gerçekleştirilmişti.

Göçmenler ülkesi olarak tanımlanan ABD'ye alınması düşünülen Suriyeli mülteciler meselesi, Fransa'nın başkenti Paris'te geçtiğimiz ay 130 kişinin ölümüne yol açan terör saldırıların ardından, 2016'da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan aday adayları arasında tartışmalara sebep olmuştu.

ABD'de bazı eyalet valilerinin sığınmacıları kendi sınırları içerisinde kabul etmeyeceklerini açıklamasıyla başlayan tartışma, Paris saldırılarının ardından Suriyeli mültecilerin arasına "teröristlerin de sızabileceği" ihtimalini gerekçe göstererek, özellikle bazı Cumhuriyetçi başkan aday adayları tarafından İslam karşıtı bir "siyasi malzeme" haline getirilmişti.

Cumhuriyetçi Parti'den başkan aday adayları Ben Carson ve Donald Trump, Suriyeli mülteciler hakkında ağır sözler kullanmıştı. Carson, seçim çalışmasında mülteciler arasına sızabilecek teröristlerle ilgili konuşurken "kuduz köpek" benzetmesi yapmış, Trump da Amerika'da yaşayan Müslümanları bir anlamda fişleyecek veri tabanı oluşturulmasını önermişti.