BIST 9.515
DOLAR 32,49
EURO 34,61
ALTIN 2.473,60
HABER /  DÜNYA

Obama'dan telefon diplomasisi

ABD Başkanı Obama, İngiltere Başbakanı Cameron ile Ukrayna, Afganistan, Irak konularını ve İran ile P5+1 grubu arasında devam eden nükleer müzakereleri konuştu.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Ukrayna, Afganistan, Irak konularını ve İran’la P5+1 ülkeleri arasında görüşmeleri Viyana’da devam eden nükleer müzakereleri telefonda konuştu.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, görüşmede Obama ve Cameron, Ukrayna konusunda, ülkenin doğusunda devam eden şiddet ve artan gerginliğe yönelik endişelerini dile getirdi ve tansiyonu düşürmek için Rusya’nın acil adımlar atması gerektiğinde mutabık kaldı.

Açıklamada, ikili bir ateşkesin Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından uygulanması, Rus silahları ve savaşçılarının sınırın diğer tarafına geçmesinin ivedilikle durdurulması, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) etkili bir sınır gözetlemesi yapacak mekanizmayı hayata geçirmesi, Temas Grubu’nun görüşmeleri için bir yol haritasının hazırlanması gerektiği ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasının da aralarında bulunduğu bu adımların, Rusya’ya daha önce net bir şekilde iletildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Şimdiye kadar ne ABD ne de İngiltere bu koşulların yerine getirilmesinde bir ilerleme gördü. Başkan Obama ve Başbakan Cameron, Rusya’nın gerilimi düşürmeye dönük acil adım atmaması halinde, Avrupa ve ABD’nin, Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamak için koordineli tedbirler almada mutabık kaldı” ifadesi kullanıldı.

Afganistan konusunda, Obama ve Cameron'ın, ülkede seçim çıkmazını çözecek son gelişmelerden memnuniyet duyduğu ve tüm taraflara, Afganistan’da demokratik ve barışçıl bir iktidar değişimine götürecek, yapıcı ve yardımcı rol üstlenmeleri çağrısını sürdürecekleri belirtilen açıklamada, İran ile P5+1 arasında Viyana’da devam eden nükleer müzakereler konusunda ise iki liderin, İran’ın nükleer programının barışçıl olduğunu uluslararası topluma inandırmak için lüzumlu adımları atması gerektiğinde hemfikir oldukları belirtildi.

Obama ve Cameron’ın, Irak konusunda ise tüm Iraklıların çıkarlarını desteklemek için çalışacak kapsayıcı ve temsili bir hükümetin oluşturulması konusunda tüm taraflarla çalışmayı sürdürmeyi kararlaştırdığı bildirildi.