BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.310,22
HABER /  DÜNYA

Obama'dan Senato'ya Dunford çağrısı

ABD Başkanı Obama, Genelkurmay Başkanlığı için General Joseph Dunford'u aday gösterdi.

Abone ol
ABD Başkanı Barack Obama, görev süresi sona erecek Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'nin yerine Deniz Piyade Komutanı General Joseph Dunford’u aday gösterdi.
 
ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray’da Başkan Yardımcısı Joe Biden, Savunma Bakanı Ashton Carter ve Joseph Dunford ile açıklama yaptı.
 
Martin Dempsey ile yardımcısı James Winnefeld’in görev süresinin bu yıl sona ereceğini hatırlatan Obama, Dempsey ve Winnefeld’in olağanüstü çalışma gösterdiklerini kaydetti. Dempsey'nin yerine Dunford’u, yardımcılığına da Hava Kuvvetleri Komutanlığı generallerinden Paul Selva’yı aday gösterdiğini belirten Obama, Dunford ve Selva’nın orduda "en fazla takdir edilen liderler" arasında yer aldığını söyledi.
 
Dunford’u "orduda en iyi stratejik düşünen liderlerden biri" olarak tanımlayan Obama, Dunford’un çalışmalarına yakından tanık olduğunu ve kendisine güvendiğini ifade etti. Obama, Senato’ya Dunford ve Selva’nın adaylığını kısa zamanda onaylaması çağrısında bulundu.
 
"ÖRNEK LİDERLER"
 
ABD Savunma Bakanı Carter da yaptığı yazılı açıklamada, Obama’nın kararını memnuniyetle karşıladığını, Dunford ve Selva’nın "örnek liderler" olduğunu bildirdi.
 
Her iki generalin de stratejik perspektif ve operasyonel deneyime sahip olduğunu belirten Carter, kendileriyle çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti. Carter, ayrıca Dempsey ve Winnefeld’e liderliklerinden dolayı teşekkür etti.
 
OBAMA SAHADA DENEYİMLİ İSMİ SEÇTİ
 
Afganistan’da 2013-2014 yıllarında koalisyon güçlerine komuta eden 59 yaşındaki General Dunford, 2003 yılında da Irak’ın işgali sırasında 5. Piyade Alay Muharebe Timi’nin liderliğini üstlenmişti. İki yıl Irak’ta kalan Dunford’a bu sırada “Savaşçı Joe” lakabının takıldığı belirtiliyor. 
 
Afganistan’daki görevi sırasında NATO ve diğer koalisyon liderleriyle sık sık toplantılar yapması nedeniyle uluslararası düzeyde iyi bağlantıları bulunan Dunford, Deniz Piyade Komutanlığı'na geçen yıl ekim ayında getirilmişti. 
 
Obama’nın Irak, Afganistan, Suriye ve diğer bölgelerde devam eden çatışmalar nedeniyle ordunun başında hala güçlü bir kara gücü komutanı olması gerektiğine inandığı, bu nedenle Dunford’u seçtiği yorumları yapıldı.
 
Kongre’de hem Demokrat hem Cumhuriyetçilerden takdir gören Dunford ve Selva’nın adaylığının Senato’daki onaylanma sürecinde sorun çıkması beklenmiyor.