BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,97
HABER /  DÜNYA

Obama'dan kritik Suudi Arabistan kararı!

Obama, 11 Eylül saldırılarında S.Arabistan’ın rolünün olduğunu ima eden yasa tasarısına karşı çıktı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’de, 11 Eylül saldırılarındaSuudi Arabistan’ın rolünün olduğunu ima eden ve Riyad yönetimine ABD’de dava açılabilmesi ihtimalini barındıran yasa tasarısına karşı çıktı.

“CBS This Morning” adlı programda Charlie Rose’un sorularını yanıtlayan Obama, 2001 yılındaki terör saldırılarında Suudi Arabistan’ın rolünün bulunduğunu işaret eden yasa teklifine karşı çıktığını ifade etti.

Tasarının sadece ABD-Suudi Arabistan ikili ilişkileriyle ilgili olmadığı için tasarıya destek vermeyeceğini vurgulayan Obama, şunları kaydetti:

“Bu, ABD’nin diğer ülkelerle ilişkilerine nasıl yaklaştığıyla ilgili. Eğer ABD’de bireylerin rutin bir şekilde diğer hükümetlere dava açabilme imkanını sunarsak, ABD’nin de diğer ülkelerde bireyler tarafından ikide bir mahkemeye verilmesini başlatmış oluruz.”

CUMHURİYETÇİLER GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ İSTİYOR

Cumhuriyetçi Parti’nin Kongre’deki liderlerinden Paul Ryan da yasanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı olan Ryan, tasarının ABD ile Suudi Arabistan arasındaki müttefikliğe yansımalarının göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

“Bu teklifi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor” diyen Ryan, “müttefiklerine karşı yanlış bir şeyler yapmadıklarından emin olmaları gerektiğini” dile getirdi.

Bu ay içerisinde Suudi Arabistan’da temaslarda bulunan Ryan, tasarının ziyareti esnasında gündeme gelmediği bilgisini verdi.

“Terörizm Sponsorlarına Karşı Adalet” isimli tasarı, Teksas Senatörü Cumhuriyetçi John Cornyn ve New York Senatörü Demokrat Chuck Schumer tarafından 2015 yılının eylül ayında Kongre'ye taşınmıştı.

Ocak ayında Temsilciler Meclisi Adalet Komitesinden geçen tasarı, 11 Eylül saldırılarında Suudi Arabistan'ın rolünün olduğunu ima ediyor ve Riyad yönetimine ABD'de dava açılabilmesi ihtimalini barındırıyor.

ABD Başkanı Obama, Suudi Arabistan’ı da kapsayan yurt dışı seyahatine bugün başlıyor. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile yarın bir araya gelecek olan Obama’nın görüşmesinde, söz konusu tasarının gündeme gelebileceği belirtiliyor.