BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

Obama'dan Filistin taleplerine destek

Başkan Obama, İsrail'le 1967 öncesi sınırlara dayanan bir Filistin devletine destek veren en açık beyanda bulunan Amerikan lideri oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu ise 1967 sınırlarını 'savunulamaz' diye niteledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, dün ülkesinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika politikasını açıkladığı konuşmasında İsrail ve Filistin sorununa değindi.

Obama, İsrail'le 1967 öncesi sınırlara dayanan bir Filistin devletine destek veren en açık beyanda bulunan Amerikan lideri oldu.

Başkan Obama, güvenli ve kabul edilmiş sınırların önemine vurgu yaptı ve üzerinde ortaklaşa anlaşılmış toprak takasının gerekebileceğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise 1967 sınır hattının savunulamayacağı yorumunu yaptı.

Netanyahu, bu sınırlara dönülmesinin Yahudi yerleşimlerini İsrail'in sınırları dışında bırakacağını söyledi.

Batı Şeria'da ortalama 300 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Netanyahu'nun bugün Washington'da Obama ile temaslarda bulunması bekleniyor.

Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise Başkan Obama'nın duran müzakereleri tekrar başlatma çabasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak Hamas hareketi somut adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

1967'deki altı gün savaşlarında İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü Ürdün'den, Golan Tepelerini Suriye'den ve Gazze Şeridi'ni de Mısır'dan almıştı.

İsrail, 2005'te Gazze Şeridi'nden çekildi.

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus'un aktardığına göre Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 1967 sınırlarına ilişkin ifadeleri geçen sene Şubat ayında Bahreyn gezisinde kullanmıştı.

"Clinton'ın metninin dışına çıktığı düşünülse de aynı zamanda kullandığı ifadeler, Obama yönetiminin gittiği güzergaha bir işaret olarak yorumlanmıştı. Şimdi bu alenen söyleniyor."

Marcus, bunun resmi anlamda Filistinliler için bir artı, Netanyahu hükümetine ise darbe olduğu yorumunu yapıyor.