BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Obama'dan Erdoğan'a flaş Irak uyarısı!

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkan'ı Erdoğan'ı telefonla aradı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Obama'nın Erdoğan'dan Kuzey Irak'taki Türk askeri varlığının geri çekilmesini istediği belirtildi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığını görüştü. Obama, bölgedeki gerilimin düşürülmesi için Türkiye'den askeri varlığın çekilmesinin devam etmesini isterken Erdoğan, Türk güvenlik güçlerinin Irak'ta bulunma amacının DAİŞ'le mücadele olduğunu hatırlattı, askeri varlığın bölgedeki önemine dikkat çekti.

ABD Devlet Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla aradı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri güçlerinin geri çekilmesini isterken, bölgedeki tansiyonu düşürecek adımlar atılması hususunu aktardığı belirtildi. İşte o açıklama;

“Başkan Obama, Türk askeri kuvvetlerinin çekilmeye devam etmesi dahil Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Irak’la olan gerginliği azaltmak için ilave adımlar atmasını istedi ve Türkiye’nin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ihtiyacına güçlü biçimde vurgu yaptı.

"İKİ LİDER MUTABIK KALDI"

Bu açıdan, iki lider, tansiyonu düşürmek ve IŞİD’e karşı askeri çabaları koordine etmek için ABD, Türkiye ve Irak arasındaki diplomatik çabalar için beraber çalışma konusunda mutabık kaldılar. Başkan Obama IŞİD karşıtı harekâtına Türk katkısının değerine vurgu yaptı. İki lider ayrıca ılımlı Suriye muhalefetini güçlendirme, IŞİD’in üzerindeki baskıyı artırma ve (Suriye’deki) ihtilafa müzakere edilmiş bir çözüm bulmak için şartlar oluşturma yönündeki devam eden çabalar dahil Suriye’deki yoğunlaşan işbirliğini ele aldılar.”

CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştüğü bildirildi. Görüşmenin detayıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin son durumuna ilişkin Türkiye ve Irak arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine yönelik çabaların koordinasyonu ele alınmıştır.

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk güvenlik güçlerinin tanzimi dâhil, Irak ile gerilimi düşürmek için ilave adımlar atılması talebinde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu teyit etmiştir. Türk güvenlik güçlerinin Irak'ta bulunma amacının DAİŞ'le mücadele olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Türkiye'nin gerekse Irak'ın güvenliği bakımından bunun önemli olduğunu da vurgulamıştır.

İki lider, gerilimi düşürmeye yönelik diplomatik temaslar ve DAİŞ'e karşı yürütülen askeri çabaların koordinasyonu için Türkiye, ABD ve Irak'ın beraberce çalışması konusunda mutabık kalmışlardır. ABD Başkanı Obama, DAİŞ'e karşı verilen mücadelede Türkiye'nin sağladığı katkıların önemine dikkati çekmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ'e karşı baskıyı artırmak ve ılımlı muhalifleri desteklemek konusunda ortak çalışmaların güçlendirilmesi, ayrıca Cenevre ve Viyana deklarasyonları doğrultusunda sorunun müzakerelerle çözüme kavuşturulmasını sağlayacak zemin oluşturmaya yönelik çabaların sürdürülmesi konularını da değerlendirmişlerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."