BIST 9.783
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,27
HABER /  DÜNYA

Obama Türkiyenin gönlünü okşadı

ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyareti Alman basın-yayın organlarında, geniş yer buldu. Bild gazetesinin yorumu şöyle.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti Alman basın-yayın organlarında, Obama'nın Türkiye'ye verdiği önem ve İslam dünyasıyla diyalog bağlamında değerlendirildi.

Bild gazetesi, ''Obama Türkiye'nin gönlünü okşadı ve AB üyeliğini istedi'' başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'ye AB üyeliği yolunda destek veren Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmada, ''ABD'nin İslamiyet'e karşı mücadele etmediği, tam aksine yüz yıllardan bu yana dünyayı daha iyi hale getirmeye çalışan İslam dinine büyük saygı duyduğuna vurgu yaptığı'' ifade edildi.

Frankfurter Rundschau gazetesi, ''Obama İslam dünyasıyla 'yeni diyalog' arıyor'' başlığıyla verdiği haberde, Obama'nın diyalog arayışı içinde olduğu ve Türkiye'nin Batı ile Doğunun buluştuğu yerde olmasını ülkenin büyüklüğü olarak gördüğü ifade edildi.

Alman Meclisi Dış İlişkiler Komisyonunun Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi olan başkanı Ruprecht Polenz, bu gazeteye verdiği demeçte, Türkiye'de yapılan reformlar çerçevesinde çok önemli gelişmelerin yaşandığını, ''ancak özellikle insan hakları konularında hala eksiklikler bulunduğunu'', buna rağmen Türkiye'nin AB üyesi olması için adil bir fırsat verilmesi gerektiğini söyledi.

Polenz, ''Ben Birlik partileri (CDU/CSU) içinde şu görüşü paylaşan azınlıklardan biriyim: Her iki tarafta da şartlar yerine getirildiği takdirde Türkiye'nin AB'ye tam üye olabilmesi için bu ülke adil bir fırsatı hak ediyor. Ancak şu an bu şartlar yerine getirilmiş değil'' diye konuştu.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, ''Obama Türkiye'de 'yeni diyalog' vadediyor'' başlığını kullanırken, Berliner Morgenpost gazetesi, Obama'nın Türkiye'ye AB üyeliği konusunda verdiği destek nedeniyle Avrupa'da Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili tartışmaların yeniden gündeme geldiğini yazdı.

Berlin'de yayınlanan B.Z gazetesi de, başlığa çıkarttığı ''Türkiye'yi Obama için bu kadar önemli yapan ne?'' sorusuna cevap aradığı bir haberde, Türkiye'nin sadece Avrupa ve Orta Doğu değil, Rusya ile ilişkilerde de anahtar konumda olduğu belirtildi.

Haberde, bu ilişkilerden kaynaklanan tüm ekonomik imkanların yanı sıra Türkiye'nin demokratik, Batılı tarzdaki ve Batılı değerlere bağlı tek Müslüman ülke olduğuna işaret edildi.

Alman televizyon kanalları da Obama'nın Türkiye ziyaretine haber bültenlerinde geniş yer verdiler.