BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.491,50
HABER /  DÜNYA

Obama savaş gemisi güvertesinden Çin'e mesaj verdi

ABD Başkanı Obama Filipinler'de yaptığı açıklamada Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki toprak kazanma projelerine son vermesini istedi.

Abone ol

ABD Başkanı Obama Filipinler'in en büyük savaş gemisi üzerinden yaptığı açıklamada Çin'e yüklendi.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Çin'in ihtilaflı Güney Çin Denizi'ndeki toprak kazanma projelerine son vermesini istedi.

ABD Başkanı dün de Filipinler'e denizlerdeki güvenliğini artırması için iki savaş gemi daha göndereceklerini açıklamıştı.

ÇİN'E 'TOPRAK KAZANMA GİRİŞİMLERİNE SON VER' ÇAĞRISI

Obama, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile Çin'in toprak kazanma projelerinin bölgesel istikrara etkilerini tartıştıklarını belirtti.

Denizle ilgili sorunların barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini ifade eden Obama, bölgedeki gerilimin azaltılması için Güney Çin Denizi'nde toprak kazanma girişimlerine son verme taahhüdünü de içeren "cesur adımların" atılmasının gerektiğini vurguladı.

Aquino ise Güney Çin Denizi'nde uluslararası hukukla tutarlılık çerçevesinde seyrüsefer özgürlüğü sağlanmalı dedi.

Petrol, doğal gaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Çin, 1948'de yayımlanan "Dokuz Çizgili Harita"ya dayanarak, Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'inin kendi karasuları olduğunu iddia ediyor.

Tayvan ve Filipinler de aynı şekilde bölgenin kendilerine ait olduğunu savunuyor. ABD de Çin'i bölgeyi askerileştirmekle suçluyor.

İKİ SAVAŞ GEMİSİ DAHA

Obama, dün Filipinler'e denizlerdeki güvenliğini artırması için iki gemi daha göndereceklerini açıklamıştı.

Filipinler'i ikinci kez ziyaret eden Obama, ülkenin en büyük savaş gemisi "BRP Gregorio del Pilar"ı gezdi. Obama, daha sonra birçok alanda faaliyet gösteren yayın kuruluşu GMA News'e verdiği röportajda Filipinler'e gönderecekleri gemilerden birinin kara sularının haritasını çıkarmaya yardımcı olacağını, diğerinin de devriye gezeceğini belirtti.

"ABD'ye her konuda güvenebilen müttefikimiz Filipinler'i savunmak, boynumuzun borcudur" diyen Obama, "Bizim ortak bir taahhüdümüz var. ABD'nin taahhüdü, bölgede güvenliği sağlamak" şeklinde konuştu.

Obama, Filipinler'e 2014'te dört ülkeden oluşan Asya turu kapsamında ilk kez resmi ziyarette bulunmuştu.

119 MİLYON DOLAR DESTEK

Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada da ABD'nin bütçeden Filipinler, Vietnam, Endonezya ve Malezya'ya 119 milyon dolar destek ayıracağı belirtildi.

Açıklamada, "Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın kendi kıyı sularındaki tehditlere karşılık vermesi ve bölgede daha geniş deniz güvenliğini sağlamak için deniz güvenliği kapasitesini artırıyoruz" denildi.

ABD, daha önce de Sahil Güvenliği'ne ait BRP Gregorio del Pilar fırkateynini 2011'de Filipinler'e bağışlamıştı.