BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  DÜNYA

Obama Merkel ile görüştü

ABD Başkanı Obama, Almanya Başbakanı Merkel ile Ukrayna, İran ile P5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakereleri ve ABD-Almanya ikili ilişkilerini konuştu.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le Ukrayna, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İran’ın nükleer programına ilişkin Viyana’da devam eden müzakereleri ve ABD-Almanya ikili ilişkilerini ele alan telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, görüşmede Obama ve Merkel, Ukrayna konusunda, ülkenin doğusunda devam eden şiddet olaylarında gerginliğin azaltılması için Rusya’nın, ikili bir ateşkesin desteklenmesi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) aracılı temas grubu için yol haritasının belirlenmesi, AGİT’in sınır gözetlemesi yapacak mekanizmayı hayata geçirmesi, Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması, Rusya tarafından ayrılıkçılara giden ağır silah, teçhizat ve savaşçı akının durdurulmasının da aralarında bulunduğu acil adımlar atması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını yineledi.

Açıklamada, bugüne kadar istenilen eylemlerin Rusya tarafından yerine getirilmediği konusunda hemfikir olan liderlerin, Rusya’ya bedel ödetmek için Avrupa ve ABD’nin diğer müttefikleriyle yakın koordineli çalışma taahhütlerini tekrarladıkları kaydedildi.

Obama ve Merkel, İran’ın nükleer programıyla ilgili İran ile P5+1 ülkeleri arasında görüşmeleri Viyana’da devam eden müzakerelerde sağlanan ilerlemeyi gözden geçirdikleri ancak önemli noktalarda hala boşlukların bulunduğunu kaydettikleri belirtildi.

Açıklamada, “Obama ve Merkel, nükleer programın barışçıl olacağını uluslararası topluma kanıtlamak için İran’ın gerekli adımları atmasının zorunlu olduğunda görüş birliğine vardı” ifadesi kullanıldı.

Liderlerin, ABD ile Almanya arasında istihbarat alanındaki işbirliğine ilişkin görüş alışverişinde de bulundukları bilgisine yer verilen açıklamada, Obama’nın bu alanda işbirliğini ilerletmek için yakın iletişim içinde olacağını ilettiği belirtildi.