BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.278,43
HABER /  DÜNYA

Obama gitmeden önce Rakka'yı PYD'ye verecek çünkü...

Suriye'de Rakka'ya karşı başlatılan operasyonlar sırasında ABD askerlerinin koluna YPG arması takması ne anlama geliyor?

Abone ol

Uzmanlara göre, Obama gitmeden önce PYD'ye Rakka'yı verip Rusya'ya karşı bölge hâkimiyetini sağlamak istiyor. ABD'den ise yine PYD'ye destek açıklaması geldi.
 
Suriye"de Rakka kentini IŞİD'in elinden almak için başlatılan operasyon sırasında bölgeden gelen görüntülerden biri dikkat çekti. Bir fotoğraf karesi. Ve o karede Amerikan askerlerinin kolundaki YPG arması. Türkiye ve ABD arasında kriz çıkaran armaya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"Müttefikimiz olan bir ülkenin YPG araması kullanması kabul edilemez. Tepkimizi gösterdik. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu çifte standarttır, ikiyüzlülüktür." tepkisini verdi.

Türkiye'nin tepkisine karşılık ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini, YPG'nin terör örgütü olmadığını ve kendileriyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. PKK'nın uzantısı YPG'nin armasını takmasına ilişkin uzmanlar ise "Obama gitmeden önce PYD'ye Rakka'yı verip Rusya'ya karşı bölge hâkimiyetini sağlamak istiyor." yorumunu yaptı.

"OBAMA, RAKKA'YI IŞİD'DEN KURTARIP PYD'YE VERECEK"

 Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin:

"Türkiye, ABD'nin diplomatik müttefiki olmasına rağmen neden sahada Türkiye aleyhine hamleler yapıyor diye düşünülebilir. Ancak bu ABD'nin yıllardır izlediği bir strateji. Bölgesel aktörlerden kim ABD'nin politikasına hizmet ederse o desteklenir. PYD de IŞİD'i bitirme mücadelesi verdiği için ABD'den destek görüyor. Obama gitmeden önce PYD'ye Rakka'yı verip Rusya'ya karşı bölge hâkimiyetini sağlamak istiyor. Bölge hâkimiyetini PYD'ye destek vererek sağlayacağının farkında. Bunun sonucunda önümüzdeki aylarda önce geçici Suriye hükümeti kurulması, iki yıla kadar da Federal Suriye Cumhuriyeti'nin kurulması gündemde olacak. Suriye'nin kuzeyi Kürtlere, ortası Sünni Müslümanlara, Lazkiye bölgesi de Esad'ın devamı olan Alevi Araplara verilecek."

"AMBLEM SEMBOLİK DURUM, ORAYA PYD YERLEŞECEK"

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar:

"Amerika bölgede vekâlet savaşı yürütüyor. Yerel halkı kullanarak bölgede hâkimiyetini kuruyor. Bölgede mühimmat sağlayan ve savaşacak paralı yabancı asker hizmeti veren 30 firma var. Bölgenin son 30 yılına şahidim. Amerika yeni bir strateji, bambaşka bir taktik izlemeye başladı. Türkiye'yi zor duruma sokacak yeni sürprizlerle karşılaşabiliriz. Esas odak Cerablus, Azez hattında yaşanıyor. Oraya PYD yerleştirilecek. Amblem sembolik bir durum.

Özel nitelikli paralı bir asker ayda 20 bin dolardan fazla maaş alabildiği gibi, üçüncü dünya ülkelerinden getirdikleri ve ellerine silah tutuşturup 300-500 dolar maaşla çalıştırılan bu insanlar vekâlet savaşlarının en önemli unsurlarından biridir."