BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL

Obama: Büyük Felaket

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olayları için yayımladığı 24 Nisan mesajında “soykırım” kelimesini kullanmadı. Obama Ermenicede “Büyük Felake...

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olayları için yayımladığı 24 Nisan mesajında “soykırım” kelimesini kullanmadı. Obama Ermenicede “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” dedi.
Obama yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün 20. yüzyılda yaşanmış en büyük kötülüklerden olan “Büyük Felaketi” ve bu olayda hayatlarını kaybedenleri anıyoruz. Bundan 99 yıl önce Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde yaşanan olayda 1.5 milyon Ermeni vatandaşı katledilmiş ve ölüme gönderilmiştir. Biz bu olayda hayatını kaybeden erkek, kadın ve çocukların yasını tutuyoruz. Bu anma töreninde milyonlarca Amerikalı ve tüm dünya olarak buluştuk. Bunun sebebi insanlık tarihine geçmiş böyle karanlık bir olayın bir daha yaşanmamasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

"HEPİMİZİN ÇIKARINA"
1915’te yaşanan olayla alakalı görüşlerini daha önce belirttiğini ve bu konudaki fikrinin değişmediğini söyleyen Obama, “Olayı tamamen ve doğru şekilde algılamak hepimizin çıkarına olacaktır. İnsanlar ve halklar birbirlerinin geçmişteki acılarını farkına vardıkça daha kuvvetli birliktelik kurabilir ve birbirlerine daha adil ve hoşgörülü davranabilir. Biz bunu Amerika Birleşik Devletleri olarak kendi tarihimizde yaşanan karanlık anları çözerek ve uzlaşarak öğrendik. Bu yolu seçen Ermeni ve Türklerin cesaretlerinin farkındayız ve takdir ediyoruz. Ve biz insanlık için çabalayan “Amerikan Suriye ve Ermeni Yardım Komitelerini”, Amerikalı vatandaşların bağışlarıyla sağlanan ve sayısız Ermeni’nin hayatını kurtarmasını gururla hatırlıyoruz” dedi.
Ermeni halkının felaketler ve acılar karşında gösterdikleri olağanüstü cesaretten ilham aldıklarını söyleyen Obama, “Amerikan toplumuna, kültürüne katkıda bulunan Ermeni-Amerikan vatandaşlarını takdir ediyorum. Biz onlarla Ermenistan halkının inşa ettiği demokratik ve barış içerisinde yaşayan bir halk olma konusunda aynı bağlılığı paylaşıyoruz. Bugün burada düşüncelerimiz ve dualarımız her yerdeki Ermenilerle, onların yaşadığı “Büyük Felaket’i” anıyoruz ve kaybedilenlerin anılarını onurlandırarak Ermenilerin yaşadığı bu gibi olayların her zaman hatırlaması gerektiğini ve bu sayede bir daha bunun gibi korkunç olayların önüne geçileceğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
(İHA)