BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  GÜNCEL

Obama: ABD yaralarını sarmalı

ABD Başkanı Obama, Arizona eyaletinin Tucson kentindeki saldırıda ölenlerin anısına düzenlenen törende farklılıkların aşılması çağrısı yaptı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Arizona eyaletinin Tucson kentinde geçen Cumartesi günü düzenlenen saldırıda ölenlerin anısına düzenlenen törene katıldı.

Obama konuşmasında birlik çağrısında bulundu

Saldırıda ölenler arasında, Kongre üyesini görmeye gelen 9 yaşında bir kız çocuğu ve muhafazakar bir Cumhuriyetçi Parti üyesi de vardı.

Yaralanan 13 kişiden biri de Demokrat Kongre üyesi Gabrielle Giffords.

Başından vurulan ve beyin ameliyatı geçiren Giffords'ın ilk kez dün gözlerini açtığı bildirildi.

Bir NASA astronotuyla evli olan 40 yaşındaki ABD'li Temsilciler Meclisi üyesi Giffords, demokratların yükselen yıldızlarından biri olarak niteleniyor.

Obama'nın, cumhuriyetçi cephede radikalleşmeye neden olacak ölçüde yoğun muhalefetle karşılanan sağlık reformunun destekçilerinden biri olan Giffords'in seçim bürosu da tasarının kabul edilmesinden sonra saldırıya uğramıştı.

Tucson'daki etkinlikten önce hastanede Giffords'ı ziyaret eden Obama, haberi 14 bin kişinin toplandığı Arizona Üniversitesi basketbol sahasında yaptığı konuşmada duyurdu.

Obama, keskin şekilde kutuplaşmış siyaset ortamında oluşan farklılıkların aşılması çağrısı yaptı.

Başkan Obama, yaşananlar karşısında siyasi söylemlerin artık "daha ılımlı olması" gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Saldırıyı düzenlemekle suçlanan 22 yaşındaki Jared Loughner, aralarında suikast girişimi ve cinayetin de bulunduğu 5 ayrı suçtan yargılanacak.

Bu suçlardan ikisinin cezası idam. Ancak savcılığın bu cezayı talep edip etmeyeceği meçhul.