BIST 9.797
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,02
HABER /  DÜNYA

ABD kaçak göçmemler için af mı çıkartıyor?

Obama, başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala önemli bir adıma imza attı

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, belirli koşulları yerine getirmeleri halinde ABD'ye çocuk yaşta gelen genç yasa dışı göçmenleri sınır dışı etme uygulamasına son veren yeni bir düzenleme getiriyor.

Obama yönetimi, başkanlık seçimlerine 5 ay kala, büyük göçmen nüfusuna sahip ülkenin gündemini her zaman meşgul eden ve ülkede hassas bir konu olan göçmenlik konusunda önemli bir politika değişikliğine gitti.

Yeni uygulamadan yararlanabilmek için, kişinin 16 yaşından önce ABD'ye gelmiş ve şu anda 30 yaşın altında olması, ülkede en az 5 yıl boyunca ikamet etmiş olması, sabıkasının bulunmaması, ABD'deki bir okulda başarılı bir öğrenci ya da liseden mezun olmuş olması veya orduda başarıyla görev yapmış olması kriterleri aranıyor. Bu kişiler, iki yıl süreyle geçerli olmak üzere çalışma başvurusu yapabilecekler, çalışma izinlerinin yenilenmesinde de bir sınır olmayacak.

OBAMA: "BU BİR GENEL AF DEĞİL"

Obama, söz konusu düzenlemenin göçmenlikle ilgili sistemi daha etkili ve adil hale getirmek için yapıldığını söyledi.

ABD'ye aileleri tarafından küçükken veya bebekten getirilen çocukların, bir Amerikalı gibi yetişip, bu toplumun kültürünü benimsediklerini ama birçoğunun okul bursu veya iş için başvurduğunda kayıtlarda bulunmadığını gördüklerini dile getiren Obama, Amerikalılar ve Kongre'deki Cumhuriyetçilerden bu genç insanlarla empati kurmalarını istedi. Obama, Amerika'da yetişen, okuyan, bu ülkeye katkıda bulunan veya bulunacak olan bu genç beyinlerin, ''geldikleri ülkeler'' diye hiç bilmedikleri, hatta dilini bile konuşmadıkları yerlere sınır dışı edilme risklerinin bulunmasının doğru ve adil olmadığını kaydetti.

Obama, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin geçen yıl göçmenlikle ilgili gündeme getirdikleri ''Dream Act'' reformunu onaylamadığını hatırlatarak, o günden bu yana göçmenlikle ilgili sorunlarda bir değişiklik olmadığını ve hala bu yasaya ihtiyaç olduğunu vurguladı ve Kongre'ye, bu yasayı geçirme çağrısı yaptı.

Yönetim olarak, yasa dışı göçmenlikle ilgili sınırdaki güvenliği artırdıklarını, suç işleyen göçmenlerin sınır dışı edilmesi oranının da yüzde 80 oranında arttığını hatırlatan Obama, bu düzenlemenin sadece, sabıkası olmayan, ABD için güvenlik tehdidi oluşturmayan insanlara, buradaki hayatlarını devam ettirme ve işe başvurabilme gibi geçici bir kolaylık sağladığını ifade etti.

Obama, bunun vatandaşlığa açılan bir yol olmadığını, genel af veya dokunulmazlık anlamına gelmediğini, kalıcı bir düzenleme olmadığını belirterek, asıl genel meselenin çözülebilmesi için Kongre'nin gönderdikleri reformu onaylama yönünde harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Obama, ABD'nin ''göçmen ülkesi ve aynı zamanda kanunlara bağlı bir ülke'' olmasının onu güçlendirdiğini ve böyle bir ülke olmaya da devam edeceğini belirterek, ''(Bu kararımız) Bu ülke için, ekonomi için, güvenliğimiz için yapılması doğru olan bir şey'' dedi.

Obama, konuşması sırasında sözünü kesen bir kişiye de sert çıktı.

"YASALAR VE GÖÇMENLER ÜLKESİ OLDUĞUMUZU UNUTMAMALIYIZ"

Düzenlemeyi anlatan ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano da yeni politikaya göre, ABD'ye 16 yaşından önce girip, şu anda yaşları 30'un altında olan ve ulusal güvenliğe risk oluşturmayan yasa dışı göçmenlerin ülkede kalabileceklerini ve çalışma izni için başvuru yapmalarına izin verileceğini bildirdi. Napolitano, ''Derhal yürürlüğe girmek üzere, çocuk yaşta ABD'ye getirilen ve belirli önemli kriterleri karşılayan gençler, artık ülkeden ihraç edilmeyecek'' ifadesini kullandı.

Napolitano, attıkları adımın ''af ya da dokunulmazlık'' olmadığının altını çizerken, ''Bu karar, göçmenlik uygulamalarını düzene koymamızda bize katkı sağlayacak ve kaynakların, verimli gençleri içeren düşük öncelikli vakaların takibine harcanmamasını sağlayacak'' diye konuştu.

''Bu gençlerin çoğu zaten ülkemize önemli katkılarda bulundu'' ifadesini kullanan Napolitano, yönetim olarak göçmenlik konusundaki bu yeni duruşlarının, daha etkili ve verimli bir göçmenlik politikasının yaratılmasını amaçladığını vurguladı.

Kararın, yasa dışı göçmenlere vatandaşlık ya da daimi oturma izni sağlamadığına ve yasalara uygun olduğuna dikkati çeken Napolitano, ''Yasalar ve göçmenler ülkesi olduğumuzu unutmamalıyız. Bu gençlerle ilgili aldığımız karar, yapılması gereken doğru iş'' dedi.

-Daha çok Hispaniklere hitap ediyor-

Yeni uygulamanın, sınırdışı edilme korkusuyla yaşayan 800 bin civarında yasadışı göçmeni etkileyeceği belirtiliyor.

Kararın daha çok, ABD'deki yasadışı göçmenlerin çoğunluğunu oluşturan ve bu seçim döneminde bu konuya karşı çok hassas davranan Hispaniklere/Latinlere hitap ettiği yorumları yapılıyor.

Hispaniklerin oyları, özellikle Florida, Nevada, Colorado gibi seçimlerin çekişmeli geçmesinin beklendiği eyaletlerde çok kritik önem taşıyor. Kararın, Obama'nın Florida'daki Seçilmiş ve Atanmış Latin Yetkililer Ulusal Derneği'nin yıllık konferansında yapacağı konuşmanın bir hafta öncesinde kamuoyuna açıklanması da bu noktada dikkat çekici.

Obama aslında Hispanik seçmenlerin çoğunluğunun desteğini alıyor. Ancak bu destek, ülkede yavaş seyreden ekonomik toparlanma, Obama'nın göçmenlik yasalarında geniş kapsamlı düzenlemeye gidilmesinde Kongre'nin desteğini alamaması ve sınır dışı politikası konusunda yönetiminin sert uygulamaları gibi faktörler yüzünden biraz yara almıştı.

CUMHURİYETÇİLER KIZGIN

Göçmenlik politikası gibi hassas bir konuda böyle bir politika değişikliğine gidilmesi, Latinler arasında sevinç yaratırken, yasa dışı göçmenlik konusunda daha sert bir çizgi izlenmesini savunan Kongre'deki Cumhuriyetçi çevreler ise beklendiği gibi karara tepki gösterdi.

Cumhuriyetçiler, Obama yönetiminin kararını, ülkedeki yasa dışı göçmenlere ''genel af'' anlamına geldiği, Obama'nın, siyasi puan kazanmak için Kongre'yi atlattığı ve iş arayan Amerikalıları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle eleştiriyorlar.

Temsilciler Meclisi'nde göçmenlik konularına da bakan Adalet Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Lamar Smith, ''Başkan Obama ve yönetimi, bir kez daha tek taraflı politikaları ve yasa dışı göçmenleri, yasaların ve Amerikan halkının önüne koydular'' dedi. Smith, kararın, ''potansiyel milyonlarca yasa dışı göçmene genel af'' anlamına geldiğini savunurken, ''şimdi birçok yasa dışı göçmenin, kendilerini çocuk gibi gösterme gibi aldatıcı beyanlarda bulunacağını ve federal hükümetin de bu beyanların doğruluğunu kontrol edecek bir imkanı olmadığını'' öne sürdü. Smith, Obama'nın kararının ayrıca, iş arayan Amerikalılar için ''korkunç sonuçlar'' doğuracağını iddia etti.