BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.429,70
HABER /  GÜNCEL

Obama: ABD artık Latin Amerika'nın içişlerine karışmayacak

Latin Amerika liderlerine seslenen ABD Başkanı, Washington'un bölgenin içişlerine karıştığı dönemin geride kaldığını söyledi. Panama'daki zirvede gündem ABD ile Küba arasındaki yakınlaşma.

Abone ol

Latin Amerika liderlerine seslenen ABD Başkanı Barack Obama, Washington'un bölgenin içişlerine karıştığı dönemin geride kaldığını söyledi.

Obama, 7. Amerika kıtası ülkeleri zirvesi öncesinde düzenlenen forumda bir konuşma yaptı.

Zirvenin açılışında öne çıkan gelişme ise, Obama ile Küba lideri Raul Castro'nun beklendiği gibi tokalaşması oldu.

Ancak iki ülke arasındaki yumuşamanın ABD ile Venezuela arasındaki gerilim nedeniyle gölgede kalma riski var.

Panama'da sivil toplum liderlerinin düzenledikleri forumda konuşan Obama, ''Bu yarım kürede ABD'nin hiç hesap vermeden bölgenin içişlerine karışabildiğini varsaydığı günler artık geride kaldı'' dedi.

Obama'nın konuşmasından kısa bir süre önce de ABD Dışişleri Bakanlığı Küba'yı 'teröre destek veren ülkeler' listesinden çıkardı.

Küba'nın listede yer alması iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlaşmasının önündeki en önemli engellerden biri olarak görülüyordu.

Castro ve Obama'nın cumartesi günü için planlanan görüşmesi iki ülke arasında 50 yıldan uzun bir süredir gerçekleşen ilk resmi temas olacak.

Venezuela-ABD arasında gerilim

Küba ile ABD arasındaki yumuşama iklimi Venezuela ile ABD arasında yaşanan gerginliklerle bir zıtlık oluşturuyor.

Caracas ile Washington arasında diplomatik ilişkiler büyükelçilerin karşılıklı olarak gönderilmiş olması nedeniyle kopmuş durumda.

Gerilim, ABD'nin insan hakları ihlalleriyle suçladığı bazı Venezuelalı yetkililer hakkında yaptırım uygulamasıyla tırmandı.

'Empreyalizm değil, barış zamanı'

Obama da, yaptırımlar çerçevesinde Venezuela'yı ABD'nin ulusal güvenliğine bir tehdit olarak niteledi.

Venezuela lideri Nicolas Maduro, kararın geri alınması için 10 milyondan fazla imza toplarken, ziyaretinin başında ABD'nin Panama işgalinde hayatını kaybedenler anısına inşa edilen anıtı ziyaret etti.

Maduro, ''bu emperyalizm değil, barış zamanı'' diyerek, ''Venezuela'ya saygı gösterilmesi için mücadele ettiklerini, yapıcı bir anlayışla saygıya dayalı 'tarihi adımlar' atmak istediklerini'' söyledi.