BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.441,09
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

O yazar Kılıçdaroğlu'nun vaadine acı acı güldü

Emeklilere iki bayramda birer aylık ikramiye vaat eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yazarların dilinde.

Abone ol

Sabah gazetesi yazarı Haşmet Babaoğlu, "Emekliyi ne sanıyorsuzu?" başlıklı yazısında Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi.

CHP liderini emekliyi siyasi emellerine alet etmekle suçlayan Babaoğlu, halkın vaatlerle kandırılma döneminin geride kaldığını yazdı.

"ACI ACI GÜLDÜM"

Yazar, bugünkü köşesinde "Demode reklamcı kafasıyla hazırlanıp Kılıçdaroğlu'nun eline tutuşturulan noter tasdikli taahhütnameyi okuyunca, acı acı güldüm." diye yazdı.

"PROMOSYONLA KANDIRMAYA KALKIYOR"

Kaynak nereden karşılanacak?

Seçim vaatlerini köşesinde yazan Sabah yazarı Şeref Oğuz, kaynak tartışmalarıyla ilgili ilginç bir ayrıntı aktardı:

Geçen aylarda Antalya'da toplanıp "Türkiye için Kapsayıcı Kalkınma Modeli'ni tanıtırken vaatlerin toplamının birkaç Türkiye GSMH'si kadar kaynak gerektirdiğini öğrenmiştik. Sorulduğunda projenin sahibi Selin Sayek Böke kaynak olarak gayet net adresi veriyordu: "Kılıçdaroğlu'nun bizzat var olması yeter."
Onlara da yetmemiş olmalı ki noterden tasdik ihtiyacı duydular.

Kılıçdaroğlu'nun seçmeni market müşterisi yerine koyup promosyonla kandırmaya kalktığını savunan Babaoğlu, yazısını böyle tamamlıyor:

"Geçim sıkıntısı çeken emeklinin inançsız, fikirsiz, geleneksiz bir insan tipi olduğunu zannederek iki "bayram ikramiyesi"ne kanacağını düşünenler haziranda gider, yine kafalarını sandığa çarparlar.
Dikkat ederseniz, bu vaadin yerine getirilip getirilemeyeceği tartışmasına hiç girmedim.
Ama merak ediyorum...
CHP yönetiminde "siyaseti ürün gibi gören pazarlama taktiklerini bırakalım; hiç değilse emeklileri bu numaralara meze yapmayalım" diyecek aklı başında birileri hiç mi kalmadı?"

Öte yandan Habertürk gazetesi Kılıçdaroğlu'nun vaadi sonrası SGK bütçesinin ayrıntılarını yazdı.

26 MİLYAR LİRALIK EK KAYNAK

Kılıçdaroğlu’nun vaat ettiği iki ikramiye de ödenirse, bu 2015 yılında emekli aylıklarına 26 milyar liralık bir bütçe daha ayrılmasını gerektiriyor. Böylece bu yılın toplam emekli aylığı harcaması 184 milyar liraya ulaşmış olacak.

HEDEF 18 MİLYAR TL AÇIK

Emekli aylıklarına ayrılan paydaki artış Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu yıl 20 milyar liradan 18.1 milyar liraya düşürülmesi hedeflenen bütçe açığının geriletilmesi ihtimalini de ortadan kaldırmış olacak. SGK’nın 2015 itibarıyla 149.5 milyar lirası primler olmak üzere 205.2 milyar lira gelir elde etmesi, buna karşılık, 223.3 milyar lira harcaması planlanıyor. Kurumun, giderleri içerisinde emekli aylığından sonra ikinci büyük kalemi ise 57 milyar lirayla sağlık giderleri oluşturuyor.

12.8 MİLYAR BORÇTAN KURTARMAYI VAAT ETTİ

Kılıçdaroğlu’nun vaatleri arasında vatandaşı borçtan kurtarmak da yer alıyordu. Kılıçdaroğlu’nun borç batağında olduğunu söylediği kişi sayısı 2 milyon 951 bin. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre 2009’dan bu yana bakıldığında bireysel kredi borcunu ödemediği için halen yasal takipte olan kişi sayısı 1 milyon 897 bin 257 kişiye çıktı. Kredi kartı borçluları ise 2 milyon 42 bin 504 kişi oldu. Bu iki tür borcu nedeniyle yasal takipte olan kişi sayısı da 2 milyon 951 bin 753 kişi oldu. BDDK kayıtlarına göre batık olan kredi kartı borcu tutarı 5 milyar 411 milyon lirayken toplam bireysel kredi borcu tutarı 12 milyar 863 milyon liraya ulaştı.

GEÇEN YIL 20 MİLYAR AÇIKLA BİTTİ

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2010 yılında 26.7 milyar lira olan gelir-gider açığı, 2011 yılında prim gelirlerindeki artışın etkisiyle sert bir düşüş kaydederek 16.2 milyar liraya gerilemişti. Ardından yeniden yükselişe geçen açık, 2014 yılında 20 milyar liraya ulaşmıştı.