BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.416,03
HABER /  DÜNYA

O ülke IŞİD korkusundan sınıra 'Çin Seddi' dikecek

Suudi Arabistan, komşusu Irak'ta IŞİD tehdidine karşı sınırına Çin Seddini andıran dev duvarlar örecek.

Abone ol

Suudi Arabistan'ın Irak sınırında geçtiğimiz hafta IŞİD militanlarıyla Suudi askerler arasında çıkan silahlı çatışma sonrasında, olası saldırılara krşı Suudi Arabistan yönetimi önlem olarak 'Çin Seddi' gibi duvar örme kararı aldı.

"IŞİD SEDDİ"

Şiddetli çatışmada üst düzey komutanında üç askerini kaybeden Suudi yönetimi bin kilometrelik Irak sınırını "IŞİD Seddi"yle kapatmak için çalışmalara başladı.

RADAR SİSTEMLERİ OLACAK

Suudi Arabistan'ın kuzeyinde IŞİD'e karşı yükselecek duvar Turaif ile Hafar el Batin kentleri arasında yaklaşık bin kilometre uzunluğunda olacak. Halihazırda sınır güvenliği 5 katlı tel örgüler, gözetleme kuleleri, radarlar ve gece görüşlü kameralar sistemiyle sağlanıyor.

isid1.20150116121010.jpeg
 

8.5 MİLYAR DOLARLIK DUVAR!

Münih merkezli bir firmaya hazırlatılan "Kuzey Sınırı Güvenlik Projesi" 8.5 milyar dolara mal olacak.

ekran-resmi-2015-01-16-11.58.55.pngKUŞ UÇURTMAYACAK GÜVENLİK SİSTEMİ!

Yüksek teknoloji araçlarla donatılacak sınırda adeta kuş uçurtulmayacak. Gözetleme kulelerinde SPEXER radar, termal kameralarla donatılmış helikopterler ve müdahale araçları yer alacak. Sınırda yeraltına titreşim sensörleri yerleştirilerek sızmaların önüne geçilecek.

AYNI DUVAR YEMEN SINIRINA DA ÖRÜLEBİLİR

Riyad saldırının ardından kuzey sınırına 30 bin asker gönderdi. İlk olarak 2006 yılında düşünülen duvar projesi tel örgüler ve derin çıkarlarla desteklenecek. Suudi Arabistan güneyinde yer alan bin 609 kilometrelik Yemen sınırını da duvarla örmeyi düşünüyor.


suusi-arabistan-iside-karsi-irak-sinirina-suvar.jpg