BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,20
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

O robotlar sonunda gerçek oldu

Transformers filmlerinde robota dönüşen spor arabalar görüp de bir tane istiyorsanız, 2020’ye kadar beklemeniz gerekecek.

Abone ol

Eğer Transformers denilince aklınıza sinema filmlerindeki dönüşen robotlar geliyorsa, bu teknolojinin şimdiden gerçekleştiğini belirtelim.

Japon firmaları olan Transformers’ın yaratıcısı Tomy Co.Ltd., Brave Robotics ve Asratec Corp. biraraya gelerek arabaya dönüşen J-Deite isimli bir robot inşa ettiler. Şimdilik ilk model gerçek bir film robotunun dörtte biri boyutunda ama yaratıcıları bu konuda çok iddialı.

J-Deite‘nin 1/4 oranındaki ilk deneme modeli 1.3 metre büyüklüğünde. Bu modele “J-Deite Quarter” deniliyor. Bu iddialı ekip 2016 yılında “J-Deite Half” ismindeki 2.5 metrelik yarı boy modeli tamamlamayı planlıyor. Ardından da 2020 yılı için tam boy olan 5 metrelik gerçek J-Deite’yi yapmayı hedeflemişler. Yani 2020 yılında Transformers filmi tam anlamıyla gerçek olabilir.

J-Deite Quarter piyasaya sürülecek bir oyuncak değil, sadece bir prototip model. Robot araba modundayken saatte 10 kilometre hızla gidebiliyor. V-Sido isimli özel bir işletim sistemi kullanıyor ve uzaktan kontrol edilebiliyor. Robot modunda ise 1 kilometre hızla yürüyebiliyor, kafasını, kollarını, ellerini ve parmaklarını hareket ettirebiliyor. 35 kilogram ağırlığındaki J-Deite tam şarj ile bir saat aktif kalabiliyor.

Bu gelişme karşısında, Transformers filmlerinin ve oyuncaklarının haklarına sahip olan Hasbro firmasından hiç ses çıkmıyor olması ilginç karşılanıyor.

Yakın gelecekte arabanızın bir robota nasıl dönüşebileceğini