BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,64
HABER /  GÜNCEL

O olmasa dünya çöl olurdu !

Çok eleştirilen plastiklerin Dünya için çok faydalı olduğunu biliyormuydunuz?

Abone ol

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı İlker Biliktü, plastiğin çevreye zararlı olduğu iddiaları bulunduğunu belirterek, "Plastik olmasa dünya çöl olurdu. Tarımda verimlilik 4 kat azalırdı. Yeraltı, yerüstü kaynakları azalırdı. İnsan ömrü azalırdı" dedi.

BURPAS, düzenlediği toplantı ile naylon poşet kullanımı ve 2011- 12 yılı sektör değerlendirmesini yaptı. Plastik poşetin çevreyi kirleten ürün olarak gösterildiğini belirten BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, bunun yanlış bir algı olduğunu savundu.

Biliktü, Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılacak kontrollerle burada denetimleri sağlayabileceklerine dikkat çekti. Plastik ürünlerle tekrar dönüşümün sağlandığını anlatan Biliktü, böylece daha fazla kazanım elde edileceğini vurguladı.

Geri dönüşüm ile daha az petrol ve enerji kullanımı gibi birçok önemli kazanım sağlandığını vurgulayan Biliktü, şunları söyledi:
"Plastik olmasa dünya çöl olurdu. Tarımda verimlilik 4 kat azalırdı. Yeraltı, yerüstü kaynakları azalırdı. İnsan ömrü azalırdı. Kanada ve Avustralya'da plastik para kullanılıyor. Dünya plastik para basmaya başladı, biz nereye gidiyoruz. Plastik paranın taklidi daha zor. Daha dayanıklı ve yüzde 100 geri dönüşümlü çevre dostu."

Türkiye'nin plastik işlemede geçen yıl Avrupa'da 6'ncılıktan 3'üncülüğe çıktığını bildiren Biliktü, sektörde de yaklaşık yüzde 10'luk büyüme kaydedildiğini vurguladı.

Bu yıl için ise ocak ayında herhangi bir kapasite düşüşü yaşanmadığını söyleyen Biliktü, "Avrupa'da yaşanan krize karşılık ihracatımız Orta Doğu, İran, Irak, Suriye gibi ülkelere kayıyor. Yalnız oralarda da bankalarda sıkıntı var. O problemler de çözülürse ihracat alır başını gider" dedi.