BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.433,90
HABER /  GÜNCEL

O komutanın bir vukuatı daha varmış!

Silvan saldırısı sonrası adı ihmal iddialarıyla gündeme gelen Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun bir vukuatı daha ortaya çıktı.

Abone ol

Silvan'da 13 askerin şehit olduğu saldırının ardından başlayan ihmal tartışmalarının merkezindeki isim, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun, 'ifade değiştirtme' sicilinin kabarık olduğu ortaya çıktı.

Karaosmanoğlu'nun adı, Kastamonu Bölge Jandarma Komutanı olduğu dönemde bir askerin ölümüyle ilgili soruşturmada gündeme geldi.

ŞÜPHELİ ÖLÜM

Jandarma er Caner Bahar'ın 4 Şubat 2009'da cephanelikte cesedi bulundu. Vurulmuş olarak bulunan Bahar'ın ölümü intihar olarak açıklandı. Yapılan incelemede birtakım şüpheli bulgulara ulaşıldı. Olay yerinde bulunan iki adet mermi çekirdeğinin farklı silahlardan atıldığı tespit edildi. Bahar'ın el swaplarında barut izine rastlanılmaması, ölüm saatinin kayıtlara farklı şekilde geçmesi farklı iddiaları gündeme getirdi. Baba Ramazan Bahar oğlunun cinayete kurban gittiğini belirterek, delillerle birlikte karakol komutanı hakkında suç duyurusunda bulundu. Oysa Kastamonu Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu olayın hemen ardından karakola giderek bilgi aldı. Görevlendirilen idari tahkikat heyetinin ise askerlerin intihar olmadığına dair ifadelerini değiştirerek kayda aldığı ortaya çıktı. Olay baba Bahar'ın suç duyurusuyla açılan davada ortaya çıktı. İfade veren erler Karaosmanoğlu'nun yaptıklarını anlattı.

KARAKOL KOMUTANI UYARILMIŞTI

Bozkurt İlçe Jandarma Komutanlığı'nda denetleyen Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, İlçe Jandarma Komutanı J.Kd. Başçavuş Mehmet Tesbihli'nin sert davranışlarıyla karakolda huzursuzluğa yol açtığı ve bazı askerlerin bu tavırlar dolayısıyla 'kendilerine zarar vermeyi dahi' düşündüklerini kayıtlara geçti. Bunun üzerine Kastamonu İl Jandarma Komutanı J. Albay Ufuk Özsoy, 22 Ekim ve 1 Aralık 2008 tarihlerinde Karakol Komutanı Tesbihli'ye gönderdiği 'Gizli' ibareli yazıda, "Olumsuz davranışlarınız neticesinde rütbeli personelin tamamı ile erbaş ve erlerin tamamına yakınının korku ve panik içerisinde size karşı tavır takındıkları ve hatta bir kısmının sizin yüzünüzden kendisine zarar vermeyi bile ifade ettikleri görülmüştür" tespitinde bulundu.

PSİKOLOJİK BASKI YAPTI

Caner Bahar'ın ölümüyle ilgili Karaosmanoğlu'nun talimatıyla başlatılan idari tahkikatta, askerlerin olayın intihar olmadığı şeklindeki beyanlarının değiştirildiği ve Karaosmanoğlu'nun görevlendirdiği heyetin askerlere baskı kurarak ifadelerini kendi istedikleri şekilde kayıt altına aldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet savcısına ifade veren tanık bir asker bu karartma olayını şöyle anlattı: "İfadeyi alan rütbeliler bizi tersleyerek belli bir yönde ifade vermemiz için psikolojik baskı altına aldı. İfadelerimizi de bize okutmadan imzalattılar."

Ayrıca karakolda bulunan askerler daha sonra Karaosmanoğlu'nun emriyle çevre birliklere dağıtıldı.