BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.512,01
HABER /  DÜNYA

O kiliseyi Mübarek mi bombalattı?

Devlet Güvenlik Teşkilatı'na baskın düzenleyen halk, ele geçirdikleri belgeleri sosyal paylaşım sitelerinde yayınladı.

Abone ol

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin 'işkence üssü' olarak nam salan Devlet Güvenlik Teşkilatı'na baskın düzenleyen halk, ele geçirdikleri belgeleri sosyal paylaşım sitelerinde yayınladı.

Teşkilatın seçimlerden üniversite atamalarına ve televizyona çıkacak kişilere kadar her şeyi kontrol ettiğini gösteren belgeler, bir 'gölge devlet'e ışık tutuyor.

Bir belgede, İçişleri Bakanlığı'nın halk isyanının başlamasından bir gün sonra, 26 Ocak'ta 'gizli arşivleri yok etme' emri verdiği görülüyor. Protestocular özellikle FBI ve CIA'nın adı geçen belgeleri kağıt öğütücüden geçirildiğini söylüyor. Uzmanlar ise belgelerin doğruluğunu kanıtlamanın güç olduğunu ancak tarih ve detayların gerçekçi olduğunu belirtti. Belgelerde şunların yer aldığı iddia ediliyor:

* Teşkilatın İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği 2 Aralık 2010 tarihli bir raporda Hıristiyan muhalefetinden kurtulmak için öneri sunuluyor. Buna göre, hükümet bir kiliseyi bombalayacak ve sahte bir soruşturma ile bunu Kıptiler yapmış gibi gösterecek. Bu soruşturma ile Kıpti Patriği Şenuda'ya muhalefeti bırakması için şantaj yapılacak. Protestocular, planın İskenderiye'deki Azizler Kilisesi'ne Yeniyıl ayini çıkışı yapılan ve 21 kişinin öldüğü saldırı olduğuna dair kanıtların bulunduğunu söylüyor.

* Tarihi belirsiz bir belgede Mübarek rejimi ile ABD arasında, 'İsrail ve ABD'nin bölgedeki çıkarlarının zarar görmemesi için' insan hakları konularında Kahire'ye baskı yapılmaması konusunda anlaşıldığı yer alıyor.

* Şubat 2008'de merkezden teşkilatın kollarına gönderilen bildiri, tutukluların işkence izlerinin silinene kadar hapiste tutulmasını emrediyor.

* Bir belgede, seçimlere müdahale eden teşkilatın Müslüman Kardeşler'e belirli bölgelerde aday olmamaları için talimatı verdiği görülüyor.

* Teşkilata çalışan gazeteciler hakkında dosyalar bulunuyor.

47 istihbaratçı tutuklandı

Mısır'da askerin devraldığı yönetim, halkın baskınlarının ardından 47 teşkilat çalışanı hakkında işkence ve insan hakları ihlalleriyle ilgili kanıtları yok etmeye çalışma suçlamasıyla tutuklama kararı aldı.