BIST 9.541
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.486,81
HABER /  GÜNCEL

O ifadeler görüntülendi!

Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'den bomba 28 Şubat açıklamaları...

Abone ol

28 Şubat dönemi Refah Yol hükumetinin İçişleri Bakanı, TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi.

Akşener'in komisyona aktardığı bilgileri içeren notlar ise kameralara yansıdı. Notlara; '28 Şubat sürecinde büyük sermayenin rolü' 'Refah Yol Hükümeti'nin yıkılması' gibi başlıklar dikkatlerden kaçmadı. Notlarda ayrıca, Ergenekon sanığı Veli Küçük 'ün isminin de yer alması dikkat çekti.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener 'i dinledi. Saat 11.00'da başlayan görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.

Görüşmenin ardından komisyona bilgi verecek dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gelişi öncesi salona alınan basın mensuplarının kamerasına ilginç bir detay takıldı. Akşener'in anlattıklarının ardından bir komisyon üyesinin tuttuğu öğrenilen notlar, basın mensuplarının objektiflerine yansıdı. Notlarda; "Büyük sermaye araya girerek telkinde bulundu.", "40 milyon dolar havaya uçtu.", "Asker bana karşı karalama kampanyası başlattı" gibi ifadeler yer aldı. "Meral Akşener", "28 Şubat sürecinde İçişleri Bakanı'ydım" diye başlayan notlar, "Kararlar MGK'da alındı, 8 yıllık eğitimde problem çıktı. RP 1995'de yüzde 22 oy aldı. DYP yüzde 18, ANAP yüzde 18 oy aldı. " şeklinde devam etti.

Notlarda; 28 Şubat sürecinde büyük sermaye gruplarının etkisine yönelik şu bilgiler yer aldı: "TOBB … Başladı. RP ile koalisyon kabul etmediler. Büyük sermaye araya girerek telkinde bulundu. Ana Yol kuruldu. Başlarda olumsuz ve uyumsuzdu, hükümet yıkıldı. RP'ye görev verildi. Askerler tarafından bana karalama ve yıpratma başlatıldı. Ekonomik olarak Refahyol iktidarının kurulmasına karşı birleştiler."

'40 MİLYON DOLAR HAVAYA UÇTU'

28 Şubat döneminde 40 milyon doların havaya uçtuğu bilgisi de Akşener'in anlattıkları üzerine notlardaki yerini aldı. 28 Şubat'ın Refahyol'u yıkmak ve seçmen iradesini kırmak için hazırlanan bir proje olduğu bilgisi yer alan notlarda, kısa vadede başarılı olunduğu ancak uzun vadede başarısızlıkla sonuçlandığı ifadeleri yer aldı. Notlarda, " 'İmza atıp, uygulamayalım' dendi. Baskılar arttı. Gazeteler bu işi psikolojik olarak abarttılar. Cindoruk 42 vekille ayrıldı parti kurdu. Vekili ile Demirel'e gidildi, yetki Mesut Yılmaz'a verildi. 24. madde olarak geldi, 18. maddeye düşürüldü." bilgisine yer verildi.

'28 ŞUBAT'TA İSRAİL ABD'DEN DAHA ETKİN'

Notlarda yer alan diğer ifadeler ise şöyle: "Batı Çalışma Grubu, MGK kararları, Güven Erkaya tarfından casuslukla suçlandım. Orakoğlu'nu açığa almamı istediler. Meclis'ten spekülasyon. Polis mafya oluşumu. Susurluk, Veli Küçük, pasaportlar. 'MGK kararları tavsiye' dediler. Erbakan imzalayacak. Oysa prosedür gereği önce bakanlar imzalar, sonra Başbakan imzalar. Acizmendilere niçin müdahale edilmedi? Azerbaycan'da darbe görevi ile ilgili. Amerika'nın dolaylı etkisi olduğunu biliyorum.. İsrail etkisinin daha çok olduğunu tahmin ediyorum."