BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19

O göl haritadan silindi! En büyük sulak alandı...

O göl haritadan silindi! En büyük sulak alandı...

Eber Gölü, kendisini besleyen su kaynaklarının kesilmesi üzerine tamamen kurudu. Gölden geriye sadece kırık sandallar kalırken köylü de durumdan endişeli olduğunu vurguladı.

O göl haritadan silindi! En büyük sulak alandı...

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde bulunan Eber Gölü’nün kuruması ile gölden geçimini sağlayan civar köy halkı ne yapacağını şaşırdı. Gölden elde edilen kamışlar yalıtım malzemesi olarak yurt dışına ihraç edilirken, köy halkı balıkçılık yaparak da ekonomisine katkı sağlıyordu. Haritadan resmen silinen göl, yeniden eski günlerine dönmeyi bekliyor.

O göl haritadan silindi! En büyük sulak alandı...

HİÇBİR ŞEY KALMADI Göle sınır olan Derekarabağ Köyü'nün Muhtarı Yaşar Kandemir, en azından alanın tarıma açılmasını istedi. Köylünün geçinmekte zorlandığını kaydeden Kandemir, "Sultan Dağı ve Afyonkarahisar tarafından sular geliyordu ama önünü kestiler. Gölet ve baraj yaptılar. Gölün bütün kaynaklarını kestiler. Su gelmiyor hiçbir yerden. Sadece yağmur yağarsa geliyor. Balık, balıkçılık bitti, hiçbir şey kalmadı. Sadece saz türü var şu an. Burası tarıma elverişli en azından tarıma açılsın. En az burada 10 bin dekar arazi var. Çöl oldu burası. Tarla sahibi olmayan onlarca kişi var onlara verseler herkes eker kazanır" dedi.

O göl haritadan silindi! En büyük sulak alandı...

GÖLÜMÜZÜ KURTARIN Gölden üretilen sazları ve kamışları yurt dışına pazarlayan Habib Pınar ise, "15 yıldır kamış ihracatıyla uğraşıyorum. 4 sene evvel kendi şirketimi kurdum. Burada 13 köy bu çatı kamışından yararlanıyor. Biz bu malların Avrupa ülkelerine ihracatını yapıyoruz. Eber Gölü'nden geçinen 4 belediye ve 13 köy var. Eber Gölü bu sene kan ağlıyor. Kütahya tarafından Eber Gölü'ne gelen su kaynakları var. Devletimiz bir el atarsa onları buraya ilave ederlerse bu göl kurtulur. Bu göl kurtulursa vatandaşta kurtulur." diye konuştu.