BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.429,70
HABER /  SAĞLIK

O diliyle gören ilk insan oldu

Irak’ta çatışmada gözlerini yitiren İngiliz asker, görme teknolojisinde devrim olarak nitelenen bir aygıtı ilk kullanan kişi...

Abone ol

İngiliz Daily Mail Gazetesi’nin haberine göre, ABD’de geliştirilen ve İngiliz Savunma Bakanlığı’nın girişimiyle ilk kez İngiliz Başçavuş Craig Lundberg (24) üzerinde denenen cihaz sayesinde, görme engelliler çevrelerindeki cisim ve şekilleri dillerinin üzerinde tuttukları bir cihaz yardımıyla ‘görecbilecekler’.

‘BrainPort’ adı verilen cihaz, güneş gözlüğüne yerleştirilen bir video kamera ve diğer ucunda bulunan lolipop şeklindeki bir aygıttan oluşuyor.

Kamera gözlükte

Güneş gözlüğündeki kamerayla elde edilen görüntüler, elektronik sinyallere çevrilerek dilin üzerinde tutulan lolipop şekilli aygıta iletiliyor. Aygıt, sinyalleri dil üzerinden beyne iletiyor. Beyin de bunları yeniden görüntüye dönüştürerek kullanıcının zihinsel olarak görmesini sağlıyor.

‘Yazı bile okuyorum’

HENÜZ prototip aşama-sında bulunan aygıt, cisimlerin siyah beyaz ve iki boyutlu algılanmasına yardımcı oluyor. Aygıtı kullanan ilk kişi olan Lundberg, BrainPort saye-sinde çevresindeki cisimleri dış hatlarıyla rahatlıkla algılayabildiğini ve hatta bazı yazıları okuyabildiğini söyledi. Kullanımı için gereken eğitim masraflarıyla birlikte 18 bin sterline (yaklaşık 45 bin TL) mal olan aygıt, cisimlerin görülmesini sağlamak üzere dile toplam 400 ayrı noktadan sinyaller gönderiyor.