BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

O cep telefonu bulundu

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Birikimlerimiz ve deliller var. Failleri yakalayacağız ve o gün en mutlu insan ben olacağım” dedi.

Abone ol
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören’deki bombalı terör saldırısına ilişkin olarak TBMM’de bilgi verdi. Bakan Atalay, “ Elde edilen veriler ve bugüne kadarki deneyimler, güvenlik birimlerinin elindeki daha önceki veriler ile sonuca doğru gittiğimizi ve inşallah olayı aydınlatacağımızı ve faillerini bulacağımıza inanıyoruz. Ve gelip burada açıkladığım gün bu failleri en mutlu insan ben olacağım” dedi.

BİZE GÜVENİN BULACAĞIZ
TBMM’de gündem dışı konuşmaya yanıt veren ve saldırıya ilişkin olarak bilgi veren Bakan Atalay, “Bize güvenin biz bunu aydınlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Birikimimiz var ve tüm birikimimizi burada kullanıyoruz. Çeşitli terör örgütlerinin son dönemde verdiği kayıplar nedeniyle bombalı eylem peşinde olduğunu biliyoruz. Emniyet güçlerimiz tüm ciddiyetle tedbirleri uyguluyor ve herhangi bir zafiyet yoktur. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde özel tedbirler alıyorduk zaten almaya devam edeceğiz” diye konuştu. Bakan Atalay, şunları söyledi:

BOMBA GÜNGÖREN’E DEĞİL HEPİMİZE
“Bu bombalar hepimize, tüm milletimize atılmıştır. Sadece orada yürüyüş yapanlara değil hepimize atılmıştır. Terörün ne kadar acımasız ne kadar insanlık dışı olduğunu ve ne kadar mücadelede edilmesi gerektiğini bu olay bir kez daha gösterdi. Tabi çok sayıda 139 yaralı vardı. Bugün 35 tanesi hastanede diğerleri taburcu edildi. Yalnızca birinin durumu çok ağır. Diğerlerinde hayati tehlike yok. İstanbul Güngören ilçesi, güven mahallesinde trafiğe kapalı ve halkın yoğun bulunduğu menderes bulvarında akşam saatinde 20.40 ‘da yaşanıyor. Birinci patlamada çok yaralı yok. Vatandaşlar biraz da yardım etmek amacıyla oraya koşuşturuyor. 10-12 dakika sonra benzer bir beton çöp bidonunda büyük patlama oluyor ve asıl zaiyat orada oluyor. 10 erkek 7 bayan hayatını yitirdi. Aralarında çocuklarının da bulunduğu 139 yaralı var. Bunların arasında hamile bir bayan var. Önce çocuk öldü. Sonra annesi de kurtarılamadı”

GIDALARI CİNAYET
Bakan Atalay, bu eylemi yapan ve yaptıranların insanlıktan nasibini almamış kişiler olduğunun belli olduğunu da yinelediği açıklamasında, “Tamamen sivil masum vatandaşlara yönelik bir saldırıdır. Tabii terörün acımasızlığını hepimiz biliyoruz. Bunların şefkat ve merhametten yoksun olduğunu ve insanları öldürerek propaganda yaptıklarını ve onların gıdasının bu olduğunu biliyoruz. Acımız devam ediyor. Ama devlet ve millet olarak olayın ardından yapmamız gerekenler vardı ve hala var. İnsanlarımızın yanında olmak onları desteklememiz gerek” dedi.

Bakan Atalay, olay sonrası güvenlik güçlerinin olay yerine intikal ettiğini ve derhal güvenlik kordonu oluşturulduğunu da kaydettiği konuşmasında “Güvenlik görevlilerimizin gecikmesi ihmali söz konusu değildir. Ama yoğun bir kalabalık bulunduğu için o bölümün kordon altına yeterince alınmasını önlemiştir. İlgili Cumhuriyet savcıları da olay yerine gelip, delil toplamıştır. Ankara ve İstanbul’dan iki ayrı ekip çalışma yaptı. Ben de oradaydım. Gerçekten delil olabilecek her şey orada toplandı” dedi. Bakan sözlerini şöyle tamamladı:

DELİLLER VAR, TNT
“Ayrıca mobese, bir bankanın ve çevredeki işyerlerinin görüntü kayıtları var. Görgü tanıkları var. Deliller labratuvar çalışmaları yapılıyor şu anda. Tabii can kaybını geri getirmek mümkün değil ama faillerin yakalanması bizim de en önemli önceliğimiz. Olay yerinde parçalanmış cep telefonu parçaları gibi değişik dililer de vardır. Patlayıcının cinsi TNT olduğu kesinleşti. Miktarı da tahminen bellidir.

Bu olay meydana gelince hemen devletin tüm birimleri harekete geçirilmiş ve gerekli müdahaleler yapılmıştır. Emniyet müdürü 10 dakika sonra beni aramıştır ve olay yerine intikal etmiştir. Hemen ben ve başbakanımız olay yerine hareket ettik. Başbakan yardımcımız hemen olay yerine gitti. O gece bizzat sağlık bakanımız tüm hastaneyi gezerek tüm hastalarla tek tek ilgilenmiştir. Sabah bir araya gelip değerlendirme yaptık. İki ayrı kriz merkezi kurulup gereken yapıldı. Dahası bakanlar kurulu toplantısı iptal edilip, başbakanımız ve bizler İstanbul’da kaldık. Cenazelere katıldık, çalışmalarımızı sürdürdük.. 42 işyeri, 32 konut ve bir çok araç zarar gördü. Onların da zararları ödenecektir. Yaralıların tedavileri de ödenecektir.”