BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,42
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

O anket CHP'de kriz yarattı!

CHP İzmir İl Başkanlığı’nın seçimlerin ardından hatalarıyla yüzleşmek için geçen cuma günü gerçekleştirdiği konferansa, ilk kez açıklanan anket damga vurdu.

Abone ol

CHP seçmeninin yüzde 89’unun Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun başbakan olacağına inanmadığı yönündeki verinin konferansta kamuoyuna açıklanması örgütte tepkiye neden oldu.

Eski il başkanları tepki gösterince İl Başkanı Ali Engin, "Daha dikkatli olunabilirdi" dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerinden ardından partinin nerelerde ne gibi hatalar yaptığını İzmir’de akademisyenlerin katıldığı bilimsel bir konferansla sorgulayan CHP’de anket tartışması yaşanıyor. Konsensus Araştırma’nın Genel Müdürü Murat Sarı, Eylül 2014’te yaptığı araştırmayı ilk kez konferansta açıkladı.

Anket, ilginç sonuçlarıyla dikkat çekerken CHP örgütünden de tepki topladı. Ankette CHP seçmenine "Kemal Kılıçdaroğlu, Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlerde Başbakan olabilecek mi olamayacak mı" sorusu soruldu. Bu soruya ankete katılanların yüzde 11 "Olacak", yüzde 89’u "Olamayacak" dedi.
 
Araştırmaya katılan CHP seçmenlerine, "Eylül Başında CHP’nin gerçekleştirdiği Olağanüstü Kurultay sonrası ortaya çıkan durumu düşündüğünüzde, sizce CHP Haziran 2015’te yapılacak Genel Milletvekili Seçimlerinde başarılı olur mu?" sorusu yöneltildi. CHP seçmenlerinin yüzde 40’ı "Evet, başarılı olur" cevabını verirken, yüzde 60’ı ise "Hayır, başarılı olamaz" cevabını verdi. Araştırmaya katılan CHP seçmenlerine, "Eylül başında CHP’nin gerçekleştirdiği Olağanüstü Kurultay sonrası durumu düşündüğünüzde, CHP için, Genel Başkanın Kemal Kılıçdaroğlu’nun olması daha mı iyi oldu yoksa Muharrem İnce’nin Genel Başkan olması daha mı iyi
 
olurdu? soru yöneltildi. CHP seçmenlerinin yüzde 59’u "Muharrem İnce’nin Genel Başkan olması daha iyi olurdu" cevabını verirken, yüzde 31’i "Kılıçdaroğlu olması daha iyi oldu" dedi.
 
Sarı’nın üç genel başkan yardımcısının olduğu konferansta açıkladığı anket, 600 kişilik salonda homurdanmalara neden oldu. Bazı il yöneticileri konuşmasının ardından Sarı’nın yanına gidip, anket sonucunu burada açıklamasının doğru olmadığını, bunu ne amaçla yaptığını sordu. Edinilen bilgiye göre, genel başkan yardımcıları Eylül ayı sonunda böyle bir anketten ve çıkan sonuçtan haberdardı. Bu nedenle il yönetimine tepki gösterilmedi.

"DAHA DİKKATLİ OLUNABİLİRDİ"
 
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, açıklanan anket konusunda daha dikkatli olunabileceğini belirterek, eleştirileri şöyle yanıtladı:
 
"Anketin açıklanması tepki çekti. Bu konuda daha dikkatli olunabilirdi. Ancak bu anket kurultayın hemen ardından yapılmış kesin bilgi içermiyor sadece tahmin. Anketler veridir ancak tek kriter değildir. Kesin doğruluğu yok. Anket, 10 saattlik toplantının bir parçasıydı. O toplantıda AKP’nin Türkiye’yi nereye götürmek istediği de tartışıldı."   
 
ESKİ İL BAŞKANLARI NE DEDİ?
 
Kemal Karataş (Eski İl Başkanı): Yerel seçimlerin üzerinden altı, cumhurbaşkanlığı seçiminin ise iki ay geçti. Ülke gündemi başka konularla meşgulken laf olsun torba dolsun tarzı etik olmayan bir toplantı düzenlendi. ’Biz nerede hata yaptık’ sorusu bilimadamlarına seçimden altı ay sonra sorulmaz, önce sorulur. Adamın saçı saçkıran olmuş kuaföre ’nasıl geçer’ diyor. Sen önce saçına dikkat edeceksin. En son örnek, bir parti tatili bölmemek için bayrama iki gün kala bayramlaşmaz. Bayram, bayramda kutlanır. Bayramdan önce kutlanırsa öyle cenaze evi gibi olur. Siz yasak savmak için tören düzenlerseniz, koltuklarınızı çalışmak için değil milletvekilliğine sıçrama tahtası olarak kullanırsanız heyecan vermez, coşku yaratamazsanız daha çok bilimadamı toplarsınız.
 
* Tacettin Bayır (Eski İl Başkanı) : Toplantı amacı niyeti iyi ancak sonunda katılımcılardan soru alınmalıydı. Onlar ne istiyor, nasıl bir CHP bekliyor, nerelerde hata görüyor sorulmalıydı. Kendimiz çaldık kendimiz oynadık. Açıklanan anketi inandırıcı bulmadım. Anketin Genel Merkez’den izin almadan ilk kez orada açıklanmasını doğru bulmuyorum.