BIST 9.635
DOLAR 32,45
EURO 34,51
ALTIN 2.476,21
HABER /  GÜNCEL

NY'den Türkiye ekonomisine övgü

New York Times, Avrupa ekonomik sorunlarla uğraşırken Türkiye’nin ekonomik gücünün giderek büyüdüğünü yazdı

Abone ol

New York Times'tan Landon Thomas tarafından kaleme alınan, gazetenin bugünkü baş sayfasında yayımlanan yazıda, Türkiye’ye yıllarca ekonomik açıdan geri olduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmaya hazır olmadığının söylendiği, ancak artık bu iddianın doğru olmadığı vurgulandı.

"Türkiye, bugün uluslararası alanda rekabet eden şirketleriyle hızla yükselen ekonomik bir güç, genç nüfusa sahip bir girişim merkezi" denilen yazıda, Türkiye’nin Rusya ve Orta Doğu’da büyük bir ihracat pazarına sahip olduğu, milyarlarca dolarlık yatırımı da kendisine çektiği kaydedildi.

Nüfusu giderek yaşlanan ve borçtan yorulan Avrupa ekonomisinin bu yıl yüzde 1’den biraz fazla büyümesi beklenirken, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde Çin’in hemen ardından yüzde 11,4 oranında büyüdüğünü yazan gazete, "Bu şimdi tamamen yeni bir soruyu akla getiriyor: Hangisi diğerine daha fazla ihtiyaç duyuyor, Türkiye mi, Avrupa mı?" yorumunu yaptı.

Yazıda Türkiye ekonomisinin 10 yıl önceyle kıyaslandığında muazzam bir dönüşümden geçtiği belirtilerek, Türkiye’nin AB’ye girmesi halinde avroya geçişte, Avro Bölgesi içinde yeralan diğer sorunlu ekonomilere kıyasla gerekli kriterleri yerine getirmeye çok daha yakın olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin ihracatının bu yılın Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında büyüdüğü ifade edilen yazıda, talebin büyük kısmının Türkiye’nin komşuları Irak, İran ve Rusya gibi ülkelerden geldiği, bu ülkelerin Türk gıda mamullerine, otomobillerine ve televizyonlarına büyük ilgi gösterdiği kaydedildi.

Türk şirketlerinin son dönemde Irak’ta ve İran’da son derece aktif olduğu da belirtilen yazıda, Türkiye’nin bu yıl İran ve Suriye’ye toplam 1,6 milyar dolarlık ihracat yaptığı, bu rakamın Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracat miktarından 200 milyon dolar daha fazla olduğu bildirildi.

Haberde, Vural Ak, Hüsnü Özyeğin, Ferda Yıldız gibi iş adamlarının Türkiye’nin büyüyen ekonomisiyle ilgili yorumlarına da yer verildi.