BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  GÜNCEL

Nusret Baba'nın namazı Balyoz'da

Gölcük'te ele geçirilen belgeler arasında darbe sonrası gözalına alınacak siyasi partiler listesi dikkat çekti.

Abone ol

Bir belgede, Marmara Bölgesi'nde AK Parti, MHP, Demokratik Sol Parti ve Anavatan Partisi'nden çok sayıda siyasînin gözaltına alınması öngörülüyor. Yakalanacak isimler arasında CHP'li yok. 184 AK Partili ise doğrudan tutuklanıyor.

Fatih ve Beyazıt gibi tarihî camilerin bombalanmasını öngören 'Balyoz' kod adlı darbe planını yapanlar, televizyonlarda yayınlanan bazı dizileri de yakın takibe almış. Donanma'da yapılan aramada ele geçirilen bir belgeye göre, Ekmek Teknesi dizisinde 'Nusret Baba'nın kıldığı namaz bile cuntacıları rahatsız etmiş.


Soruşturma savcısının nezaretinde askerî personel tarafından yapılan aramalarda, vantuzla çekilen karoların altına gizlenmiş 9 büyük poşet belge ve dijital veri ele geçirilmişti. Söz konusu belge ve CD'ler bizzat askerî personel tarafından kayda geçirildi.

İstihbarat Şube Müdürlüğü'ndeki arama hem savcılık tarafından hem de askerler tarafından saniye saniye kayıt altına alındı. Sanıkların kabul etmediği darbe CD'lerinin bir kopyası Donanma'da yapılan aramada da ele geçirildi. Zaman gazetesi o belgelerde yer alan bazı ayrıntıları manşetine çekti.

GÖZALTINA ALINACAKLAR LİSTESİ

Yeni delil niteliğindeki belgeler, Balyoz planının ayrıntılarını deşifre etti. Balyozcuların siyasî partilerle ilgili planları da belgelere yansıdı. 'Gözaltına alınacak siyasi parti temsilcileri' başlıklı belgede, yüzlerce siyasinin ismi ve unvanı yer alıyor. Altında Jandarma Kurmay Binbaşı Hanifi Yıldırım ve Jandarma Kurmay Yarbay Mustafa Önsel'in imzası bulunan belgede Balıkesir, Bilecik, Bursa, Yalova, Edirne, Düzce, Sakarya, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ'da gözaltına alınacak siyasiler tek tek tespit edilmiş.

1256 SİYASİYE GÖZALTI

Listede toplam bin 256 siyasinin ismi yer alıyor. Planda mensuplarının gözaltına alınacağı partiler şu şekilde sıralanıyor: "AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Demokratik Sol Parti, Anavatan Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Halkın Demokrasi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Saadet Partisi, Toplumcu Demokratik Parti, Yeni Türkiye Partisi, Yurt Partisi, Özgürlükçü ve Demokrasi Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist Partisi, Millet Partisi."

Gözaltına alınacaklar listesinde hiç CHP'linin olmaması dikkat çekiyor. Bir ayrıntı da AK Parti ile ilgili. Plana göre diğer partililer sadece gözaltına alınırken, AK Partili siyasilerin doğrudan cezaevine gönderilmesi öngörülüyor.

BU LİSTEYİ ANCAK ÖZÜRLÜLER HAZIRLAR

Gözaltına alınacaklar listesinde görünen dönemin MHP Sakarya İl Başkanı Hamdi Kılıçaslan, böyle bir listenin ancak özürlü insanlar tarafından yapılabileceğini söylüyor. Zaman'dan Hüseyin Keleş'e açıklama yapan Kılıçaslan, listede bulunan yönetim kurulundaki arkadaşlarının ise çok saygın kişiler olduğunu anlatıyor. MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu ise kendi teşkilatına yapılması düşünülen darbe gözaltı planı hakkında "En kötü demokrasi en iyi ihtilalden iyidir. Gözaltı listesindeki arkadaşlarımız planlarla örtüşecek arkadaşlarımız değildir." şeklinde konuşuyor. 

KAMU ARAÇLARINA EL KONULACAK

-'Balyoz' darbe planı hazırlayıcıları, darbe yaparken hiçbir aksaklığın yaşanmaması için her türlü ayrıntıyı düşünmüş. Plana göre, darbe sonrasında bazı kamu kurum ve kuruluşlarındaki araçlara el konulacak.

Soruşturma kapsamında ele geçirilen 'ŞUBAT 2003 tarihli "1'İNCİ ORDU KOMUTANLIĞI PLAN SEMİNERİ - 2003 İCRA ESASLARI" konulu belgenin altında Süha Tanyeri'nin ismi bulunuyor. 1 No'lu CD içerisinde yer alan, "EK-C KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAKİ ARAÇ, TEÇHİZAT İŞ MAKİNESİ DURUMU 29.01.03.doc" isimli belgede Bursa Yalova ve Balıkesir'de kamu kuruluşlarına ait 1690 araca (kamyon, vinç, dozer) el konulmasının planlandığı vurgulanıyor. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen 11 No'lu CD içerisinde yer alan; "EK-C KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAKİ ARAÇ, TEÇHİZAT İŞ MAKİNA" isimli ve imza kısmında "Hrk.Asyş. ve Eğt.Ş.Md. J.Kur.Kd.Bnb. Murat ÖZÇELİK" ismi yer alan belge 1 No'lu CD'deki aynı bilgileri içeriyor. Yalnızca yeni belgede imza kısmında diğerinden farklı olarak isim bulunduğuna dikkat çekiliyor.

MUHALİF VALİLER KIZAĞA ÇEKİLECEK

'Balyoz' kod adlı darbe planında tıpkı 12 Eylül askeri darbesinde olduğu gibi 'sakıncalı' görülen kamu personelinin görevden alınması kararlaştırılmış. Bu amaçla il il personel sınıflandırması yapılmış. Plana göre, dönemin Bursa valisi görevden alınıyor. Balıkesir Valisi A.U.'nun ise İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanması uygun bulunmuş!

'PLANIN UYGULANMASI DURUMUNDA GÖREVDEN ALINACAKLAR' isimli belgenin altında "Hrk.Asyş. ve Eğt.Ş.Md. J.Kur.Kd.Bnb. Murat Özçelik ismi yer alıyor. Belge birbirini tamamlayan bilgiler içeriyor. 1 No'lu CD'de yer alan bilgilerde Bursa'da görevde kalması sakıncalı olan personel ile ilgili belge boş olarak yer alırken, 11 No'lu CD'de Bursa valisi ve üç kaymakamın ismi ile bunların yerine atanacak personele ait bilgiler bulunuyor. 1 No'lu CD'de Yalova'da bir kaymakam ile 2 üst düzey kamu görevlisinin görevden alınması istenirken, 11 No'lu CD'de kaymakam sayısı 3'e çıkarılmış. Yine 1 No'lu CD'de Balıkesir'de sakıncalı personel olarak kimsenin ismi kayıt altına alınmazken, 11 No'lu CD'de il valisi ve 10 kaymakamın isimleri ile bunların yerine atanacak personele ait bilgilerin yer alması dikkatlerden kaçmıyor. Ancak 11 No'lu CD'de Çanakkale'den 5 kaymakam, Bilecik'ten ise 2 kaymakam 'sakıncalı' personel statüsüne sokulmuş.

HANGİ DİZİLER YAKI TAKİPTE?

[PAGE]




2003'TE HEDEF SEÇİLMİŞ

-Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada ele geçirilen belgeler arasında, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'le ilgili notlar dikkat çekiyor. Daha önce adı Kafes Operasyonu Eylem Planı'nda da geçen Dink, suikasttan 5 yıl önce ölüm listesine alınmış. Dink cinayeti için 'Kafes' planında 'operasyon' ifadesi kullanılıyordu.

Donanma'da bulunan ve Balyoz davasının ek delil klasörleri arasına giren 11 No'lu CD, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, öldürüldüğü tarihten beş yıl önce hedef seçildiğini gözler önüne seriyor. Hrant Dink ismi 'KOR.LARDAN VE DİĞER KUVVETLERDEN GELENLER 2002-2003 Diğer Jandarma İSTANBUL BÖLGE GÖREVLENDİRMELER' isimli klasörde yer alıyor. Klasörde sadece Dink değil, Etyen Mahçupyan ve Sevan Nişanyan gibi Ermeni gazeteciler de hedefe konulmuş durumda. Bu üç gazeteciye de 'Darbe karşıtı-Ermeni basını' nitelemesi yapılmış. ORAK isimli operasyonla hedef seçilen bu üç gazeteci için görevli personeller ise Jandarma Üsteğmen Ahmet Yanaral'ın önderliğinde 'tahrip ve bomba imha' kursu gören askerler Jandarma Astsubay Ali Güngör ve aynı rütbedeki Uğur Üstek.

Nazlı Ilıcak, Ahmet Taşgetiren, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak ve Fehmi Koru'nun yer aldığı gazeteci grubu ise 'Darbe karşıtı-Aşırı sağ kesim' şeklinde etiketlenmiş. 'YUMRUK' operasyonuyla yok edilmek istenen bu gazeteciler için kurulan operasyon ekibinin başında ise Jandarma Yüzbaşı Eyüp Aktaş yer alıyor. KÜREK operasyonu ise 'Darbe karşıtı-Aşırı sol kesim' diye hedef seçilen gazeteciler Toktamış Ateş, Hasan Cemal ve Cüneyt Ülsever'i hedef olarak belirlemiş. Jandarma Üsteğmen Mustafa Aydın'ın önderlik ettiği grupta 'gayri nizami harp ve özel harekât' kursu alan askerler yer alıyor. 'TESTERE' operasyonuna konu olan gazeteciler ise Mehmet Altan, Ali Bayramoğlu, Mehmet Barlas ve Taha Akyol. Bu isimler de 'Darbe karşıtı-Liberaller' olarak ifade edilmiş.

GAYRİMÜSLİMLER DE HEDEFTE

Balyoz'un hedef aldığı isimler sadece gazeteciler değil. 'SAKAL' operasyonunda, 'Gayrimüslim Cemaat Önderi ve İşadamları' başlığı altındaki bölümde Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, dönemin Vatikan temsilcisi Monsenyör Maroviç'in ve yine dönemin Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan'ın ismi yer alıyor. Bu ekibe yönelik operasyon grubunun başında ise Jandarma Teğmen Altan Dikmen bulunuyor. DÖKÜM operasyonunda İsmail Ağa cemaatinin liderlerini ve Alaaddin Kaya'yı hedef seçen grubun başında ise Jandarma Binbaşı Hüseyin Bakır'ın ismi geçiyor.

'NUSRET BABANIN NAMAZI BALYOZCULARI RAHATSIZ ETMİŞ

Fatih ve Beyazıt gibi tarihî camilerin bombalanmasını öngören 'Balyoz' kod adlı darbe planını yapanlar, televizyonlarda yayınlanan bazı dizileri de yakın takibe almış. Donanma'da yapılan aramada ele geçirilen bir belgeye göre, Ekmek Teknesi dizisinde 'Nusret Baba'nın kıldığı namaz bile cuntacıları rahatsız etmiş.

Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen 'Balyoz' davası delilleri içinde çıkan belgelere göre askerler televizyon kanallarında yayınlanan dizileri yakından takip etmiş. Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeler arasında bulunan 13. klasördeki 'Gizemli, mistik ve mafya konulu, insanları gerçeklerden uzaklaştıran, pasif düşünmeye zorlayan ve kültürel yozlaşmaya yol açan televizyon programları' başlıklı raporda 6 televizyonda yayınlanan 10 dizi mercek altına alınmış. Rapora göre, STV, Show TV, Kanal 7, TGRT, ATV, Star TV kanallarında yayınlanan Sırlar Dünyası, Sırlara Yolculuk, Gizli Dünyalar, Kalp Gözü, Gerçeğin Ötesinde, 6. His, Deniz Feneri, Kimse Yok mu?, Ekmek Teknesi ve Kurtlar Vadisi dizileri tek tek incelenmiş.

Yayın saatleri, yapımcısı, sunucusu, yönetmeni, senaryo ve sponsor firmalarının kaleme alındığı dizilerle ilgili tüm ayrıntılar anlatılıyor. Raporda, olayları dinî olgular çerçevesinde anlatan televizyon dizilerinin kültürel yozlaşmaya yol açtığı kaydediliyor. Raporda izlenimler şu şekilde sıralanıyor: "Hayatın içerisinde var olan ve tamamen tesadüften ibaret olan çeşitli olayların mistik bir atmosfer içerisinde ve İlahi olaylar dizisi olarak anlatıldığı. Genelde her zaman iyilikten ve doğruluktan yana olunması, muhtaç ve yoksullara yardım edilmesi, haram paraya el sürülmemesi, kin güdülmemesi, anneye ve babaya karşı gelinmemesi, büyüklere saygılı olunması gibi evrensel temalar işlendiği."

DİZİDE 'HAYIRLI GÜNLER' DENİLİYOR!

Show TV'de yayınlanan Ekmek Teknesi dizisinin 'Nusret Baba' rolündeki başrol oyuncusunun zaman zaman namaz kıldığı belirtilen raporda dizi ile ilgili şu notlar yer alıyor: "Dizide oldukça fazla miktarda dinî temalar içeren 'Hayırlı günler', 'Allah yardımcın olsun', 'Allah her şeyi görür', 'Allah'tan kork', ibareleri kullanılmakta. Yine dizide rol alan Hasan Kaçan isimli şahıs tarafından zaman zaman dinsel içerikli hikâyeler ile kahramanlık hikâyeleri abartılı duygu ifadeleri ile anlatılmakta. Özellikle Osmanlı padişahları ve o dönemin tarihî kişiliklerinin yaptıkları kahramanlıklar yüceltilerek, abartılarak birtakım destansı ve dinî öğeler kullanılarak anlatılmakta, padişahların devlet adamlıkları övülmekte."