BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,03
HABER /  DÜNYA

Nusra liderinden Hizbullah'a tehdit!

El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed Colani, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beşşar Esed ile girdiği işbirliğinden dolayı pişman olacağını söyledi.

Abone ol

El Kaide'nin Suriye örgütlenmesi olan Nusra Cephesi'nin lideri Colani, örgütün yayın organı ‘Minaratul Beyda’ya verdiği röportajda, Hizbullah’a karşı savaşı Lübnan içlerine taşımalarının sebebinin Hizbullah’a Suriye’de Esed rejimi yanında savaşmasının bedelini ödetmek olduğunu belirtti.

Colani şu ifadeleri kullandı: ‘Savaşı Lübnan içlerine, güneye ve Dâhiye Cenubiye’ye, Hizbullah’ın bulunduğu bölgelere taşımak ve onlar için hassas olan alanlara saldırmamız gerekiyordu. Böylece o, belki müdahalesinin ve Suriye’de ehlisünnete karşı Beşşar Esed rejiminin yanında yer almasının tehlikesini anlamış olurdu. Bunun sonuçları gerçekten çok olumlu oldu. Herkesin bildiği gibi Nusra Cephesi’nin oradaki komutanı Şeyh Ebu Malik gerçekten olumlu sonuçlar elde edilmesini sağladı.'

Muhammed Colani sözlerini ‘Lübnan askerlerinin esir alınması eylemi Hizbullah’ın üzerinde bir baskı oluşturdu’ şeklinde sürdürdü.

‘Lübnan ordusu Hizbullah’ın elinde oyuncak’

Colani, Hizbullah’ın ehlisünnete karşı kin beslediğini iddia ederek şunları söyledi: ‘Kardeşlerimizin operasyonları Lübnan ordusunun yalanını ve onun Hizbullah'ın elinde bir oyuncak olduğunu ortaya koydu. Olaylar Hizbullah'ın ehlisünnete karşı beslediği kinin boyutlarını ortaya koydu. Özellikle Lübnan’da, Trablus’ta ehlisünnete, hatta buraya gelmek zorunda kalmalarına neden olduğu Suriyeli mültecilere karşı yaptığı saldırılar bunun göstergesi. Mültecilerin çadırlarını yaktı.’

‘Nasrallah pişmanlık duyacak’

Nusra Cephesi lideri, gelecek günlerde savaşçılarının sürpriz saldırılar düzenleyebileceğini ve Hizbullah lideri Nasrallah'ın yaptıklarından dolayı pişman olacağını şu ifadeleriyle dile getirdi: ‘Kalemun'daki kardeşlerimiz ceplerinde birçok sürpriz taşıyorlar. Lübnan’daki savaş henüz başlamadı. Allahın izniyle Hizbullah açısından daha ağır olacak. Gelecek günlerde Allah'ın izniyle Hasan Nasrallah, Suriye’de ehlisünnete yaptıklarından duyduğu pişmanlıktan dolayı parmaklarını ısıracak.’

‘Irak’taki olaylardan sonra Şii milisler azaldı’

Rejimin İran, Suriye ve Çin ile birlikte Şii milislerden de destek aldığını hatırlatan Colani sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Şii milisler de onun etrafında toplanmış durumda. Bu gruplar Irak’ta yaşanan olayların ve kazanılan zaferlerin ardından nispeten azaldı. Bu grupların en güçlüsü Hizbullah değildi. Birçok katliam bölgede bulunan bu Şii gruplar tarafından yapıldı. Ama Hizbullah onların önünde yürüyor. Suriye halkının buna karşı mücadele etmesi gerekiyor.’

Lübnanlı Şii grup Hizbullah, Suriye’deki iç savaşta Esed rejiminin askeri sahadaki en önemli müttefiklerinden. İran tarafından da desteklenen Hizbullah, Suriye’nin güneyindeki Lübnan kasabası Arsal ve civarını kontrol ediyor.

Suriye'nin Lübnan sınırındaki Kalemun’da muhaliflerin elindeki son kale olan stratejik Yebrud kasabası, Mart ayında Hizbullah silahlılarının desteğinde rejim güçlerinin eline geçmişti. Nusra Cephesi, diğer muhalif grupları Yebrud'u satmakla suçlamıştı.

IŞİD destekli Nusra Cephesi'nin yüzlerce üyesi 6 Ekim’de Lübnan'a girip Hizbullah hedeflerine saldırmış ve çatışmada 10 Hizbullah mensubu ile 16 Nusra üyesi ölmüştü.