BIST 9.550
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.492,31
HABER /  GÜNCEL

Nusaybin'de beş dilli yaşama geçildi!

Nusaybin ilçesinde belediye, sokaklar ve esnaf iki dilli yaşama geçti. İşte iki dilli yaşamla değişen ilçeden kareler..

Abone ol

Mardin'in Nusaybin İlçe Belediyesi'nde hizmetlerin 5 dilde verilmesi amacıyla Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Arapça ve İngilizce yazılı birim tabelaları asıldı. İlçe merkezinde bulunan tüm parkların adları Türkçe ve Kürtçe olarak yeniden düzenlenirken, esnaf da işyeri tabelalarını Türkçe ve Kürtçe olarak yazmaya başladı.

BDP'li Nusaybin Belediyesi, 5 dilli yaşama resmen geçti. Belediye binasındaki tüm tabelalar Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice ve İngilizce yazılırken, ilçe merkezindeki parklar ve yön tabelaları da 5 dilde yazıldı.

'DİLLER ÜLKELERİ BÖLMEZ'

Nusaybin Belediye Başkanı BDP'li Ayşe Gökkan, BDP ilçe Başkanı Süleyman Çiftçi, TZP-Kurdi üyeleri, Kurdi-Der Nusaybin Şube temsilcilerinin katıldığı bir törenle Musa Anter Parkı'na (Seyrangeha Musa Anter) 5 dilde hazırlanan tabela asıldı.

Belediye Başkanı Ayşe Gökkan Kürtçe yaptığı konuşmada, çok dilli hizmet için 2 yıldan beri hazırlık yaptıklarını belirtti. Gökkan şunları söyledi:

"Bizler halkımızın talepleri doğrultusunda hizmet anlayışımızı geliştiriyoruz. Halkın hizmet alma dili olarak tercihlerini göz ardı etmemiz mümkün değildir. Çünkü bu insanın temel haklarının başında gelmektedir. Belediyeler, belediye meclisleri ve belediye çalışanları, halkın istemlerini gerçekleştirmektedir. Hiçbir kanun, dilleri kendine göre yasaklayamaz. Bizler de Nusaybin Belediyesi olarak yıllardır çok dilli hizmet veriyoruz. Bugüne kadar ne Süryaniler, ne Kürtler, ne Araplar, ne Yezidiler ve de diğer halklar, 'Neden bu şekilde hizmet veriyorsunuz?' dememiştir. Dillerin ülkeleri böleceği, sadece iktidarların düşüncesidir. Her ne kadar Kürtler'in yoğun olduğu bir şehirde olsak da hiçbir şekilde diğer halklar ayrı görülmemiştir. Çok kültürlü bir coğrafyada çok dilli ve kültürlü bir yaşamı birlikte sürdürüyoruz."

TABELACILAR YETİŞTİREMİYOR

Başkan Gökkan ve beraberindekiler, daha sonra yön tabelalarını kentin önemli noktalarına monte etti. Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Arapça, Süryanice hazırlanan yön tabelaları yerleştirilirken Nusaybin'in çeşitli yerlerinde esnaf da tabelalarını Türkçe ve Kürtçe olarak değiştirdi. Nusaybin'de reklam tabelaları hazırlayan Abdulsamet Alpaslan adlı esnaf, Türkçe-Kürtçe ve diğer dillerdeki yön tabela siparişlerini yetiştirmekte zorlandığını söyledi. Alpaslan, "Kendi firmamızın adını da Nudem (Yeni dönem) Ajans olarak değiştirdik." dedi.

'29 HARF YASASI DÜZELTİLMELİ'

Nusaybin Ticeret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Adnan Müfit Yumuşak, 5 dilli yaşamın desteklenmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"500 yıldan beri bu bölgede Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Yezidice olarak hayatın akışında konuşulan diller oldu. Türkçe alfabesinde w, x harfleri yasal değil ama kullanıyoruz. O zaman bizim konuştuğumuz Türkçe de yasal değil anlamına geliyor. Bizim halk eğitim merkezleri şu anda 70 dilde kurs verebilmektedir. Halk eğitim merkezlerimizde Kürtçe eğitim verilse, 'ülke bölünür mü' diyorsanız, bence daha birleştirici olur. TRT Şeş bile şu anda yasal değil. Alfabe içersinde 29 harf tan başka harfler kullanılamaz diye yasa var. '29 harten başka kulnılamaz' yasasının düzeltilmesi gerek" diye konuştu.