BIST 9.462
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.498,31
HABER /  MAGAZİN

'Nuri Kantar'a son vedada büyük vefasızlık

89 yaşında vefat eden büyük usta tekin Akmansoy'a Şişli’deki Kent Kültür Merkezinde bir tören düzenlendi

Abone ol

Kaynanalar dizisinde Kayserili uyanık işadamı “Nuri Kantar” tiplemesi ile tüm Türkiye'nin tanıdığı usta sanatçı Tekin Akmansoy, tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz salı günü hayatını kaybetti.

89 yaşında vefat eden tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy için Şişli’deki Kent Kültür Merkezinde bir tören düzenlendi. Törenin düzenlendiği salondaki koltukların boş kalması dikkat çekti. Yıllarını sanata veren bu büyük sanatçıya son vedasında büyük vefasızlık yapıldı.

Ardından, Akmansoy'un cenazesi namaz için Teşvikiye Camii'ne götürüldü. Burada, öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Akmansoy, kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Törene Akmansoy’un kızları Alev Esen, Arzu Akmansoy, torunu Ozan Orhon, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç, Sanatçı Mustafa Alabora, Atilla Saral, Orhan Gencebay, Gazeteci-Yazar Hıncal Uluç, Metin Uca Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ‘Kaynanalar’ dizisinde Akmansoy’un eşi Nuriye Kantar’ı canlandıran ve kısa bir süre önce vefat eden Leman Çidamlı’nın kızı Ayşegül Çidamlı da katıldı.

O BENİM CANIMDI

Kent Kültür Merkezinde düzenlenen törende konuşan kızı Arzu Akmansoy, “Gerçekten sözün bittiği yer ne söyleyeceğini bilemiyor insan. O benim her şeyim canımdı. Arkadaşım babam her şeyimdi. Ben 'Onu kaybettim' diye düşünmüyorum. 'Çok büyük bir sanatçı' diye düşünüyorum. Allah herkese böyle bir ömür nasip etsin. Paris’ten gelen oyunu ne kadar çok oynamak istiyordu. Onun anısına bu oyunu izlemeyi çok isterim. Bu babama veda değil. Babam hep yaşayacak gönüllerde yaşayacak“ dedi.

TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞOLSUN

Diğer kızı Alev Esen ise “Babam benim de arkadaşım dostumdu büyük oyuncu büyük sanatçıydı. O kadar başarılıydı ki. Baba rolünü de çok güzel oynadı. Hepimizin içinde bir parça olarak gitti. Hepimizin bütün Türkiye’nin başı sağ olsun. O bizim bir parçamızdı ailemizin bir parçasıydı “ diye konuştu.

BANA EN ÇOK KIZAN OYDU

Torunu Ozan Orhon da “Benim ışığımdı öğretmenimdi üstadımdı en büyük eleştirmenimdi hayatta bana en çok kızandı. Bazı zamanlarda sürtüşmelerimiz olurdu. ‘Dedem bana neden bu kadar kızıyordu? ‘derdim. Ben kendi bildiğimi yapmaya çalışırdım. Bana söylediği her şey her kızdığı şey doğru çıktı. 'Keşke onun izinde olsaydım' diyorum. 'Keşke onu dinleseydim' diyorum. Dedeciğim bana söylediklerini sonuna kadar götüreceğim. Senin ışığın hiç sönmeyecek çünkü sen bizim, hepimizin ışığısın“ dedi.

BABACAN NURİ KANTAR'I HEP ARAYACAĞIZ VE UNUTMAYACAĞIZ

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de bir konuşma yaptı. Sarıgül, "Çok sevgili devlet sanatçısı Tekin Akmansoy'u bugün hakkın rahmetine uğurluyoruz. Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Sevgili Akmansoy da bütün yurttaşlarımızın ve halkımızın gerçekten sevgilisiydi. Bugün de Allah'ın sevgili kulu olarak böylesine anlamlı bir günde sevgili Tekin ağabeyi uğurluyoruz. O bizim Nuri Kantar'ımızdı. O tarihlerde bir tek Nuri Kantar vardı. Kaynanalar dizisi oynadığında trafik dururdu. Nuri Kantar uyanıktı ama o ölçüde de örfüne töresine ve Cumhuriyetin değerlerine çok bağlıydı. Bu babacan Nuri Kantar'ı hep arayacağız ve unutmayacağız" diye konuştu.

KANTAR AİLESİ'NDEN BİR TEK BEN KALDIM

Akmansoy’un ‘Kaynanalar’ dizisinde kızını oynayan tiyatro sanatçısı Defne Yalnız ise “Kantar Ailesi'nden bir tek ben kaldım. Ben ustamı kaybettim. Devlet tiyatrosunda ilk başrolümü küçük şehirde Tekin ağabeyimle birlikte oynamıştım. Mesleki olarak kendisinden çok feyz aldım. 43 yıllık mesleki yakınlığım vardı. Ben ustamı kaybettim seyirciler sevdikleri bir sanatçıyı kaybettiler. Her zaman burada olacak ve burada yaşayacak Anısının önünden saygıyla eğiliyorum “ diye konuştu

‘Kaynanalar’ dizisinde Akmansoy’un eşi Nuriye Kantar’ı canlandıran Leman Çidamlı’nın kızı Ayşegül Çidamlı da oradaydı. Çidamlı, “Annemi babamı kaybettim. Şimdi de Tekin ağabeyi kaybettik. Kaybetmedik aslında. Çok peş peşe geldi her şey. O Meral’ine kavuştu. Onların hepsi orada bir aradadır herhalde. Ben Alev ve Arzu’nun yanında olmak isterim. Çünkü ben bu acıyı deneyimledim “ dedi.

AKMANSOY'UN GÜZELLİĞİ YÜZÜNE YANSIMIŞ

Nuri Kantar tiplemesiyle ön plana çıkan Akmansoy'un güzelliğinin yüzüne yansıdığını aktaran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da "Kaynanalar dizisiyle gönlümüzde ayrı bir yere sahip olmuştur. Bu diziyle Türk aile yapısını da yansıtmaya çalışmıştır. Tüm yakınlarına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından cenazeye saygı geçişi yapıldı. Ardından da Tekin Akmansoy’un cenazesi Teşvikiye Camii'ne götürüldü.